האם "אידאל הרזון" שלך הוא גנטי?
צריכת דגים מפחיתה את הסיכון למחלות לב יותר מנטילת תוספים המכילים אומגה-3
לב בריא יותר – עם תפוח עץ אחד ביום
שתייה יומית של משקאות ממותקים קשורה לסיכון גנטי מוגבר להשמנה
פעילות אירובית מפחיתה סיכון לסוכרת בקרב ילדים
אכילה לעתים תכופות קשורה לירידה במשקל
הסיכון הבריאותי של ילדים שמנים בעתיד גדול מזה שסברו בעבר
טכנולוגיה מודרנית – גורם חשוב בהשמנה העולמית
נמצא גן האחראי על רגישות לאינסולין
מיץ חמוציות למניעת דלקת בדרכי השתן בילדים
תוסף מזון מבטיח לטיפול באוטיזם
השמנת יתר במתבגרים פוגעת בתפקוד המוח
הקשר בין חומצה פולית להישגים בלימודים
מצבם התזונתי של ילדים אוטיסטים
משקה תה קר והסיכון לאבנים בכליה
מה שחשוב הוא כמה קלוריות ולא מקור הקלוריות
נמצא קשר בין השמנת ילדים לאלרגיה
השמנת יתר בילדים מגבירה את הסיכון למחלות לב
אילו באמת היינו אוכלים לפי הפרסומות
מקדונלדס נתבעת על שימוש בצעצועים בשיווק מזון מהיר לילדים
זהירות – המון סוכר ושומן בדגני הבוקר!
שמן זית – לכמה זמן מותר לאחסן?
ילדים שאוכלים ירקות כתומים – גבוהים יותר
השמנת יתר בילדים ומתבגרים והסיכון להתפתחות אלרגיות
האם יש קשר בין אכילת ברוקולי לאסטמה?
ילדים ותוספות ויטמינים ומינרלים
יותר מידי טלויזיה = יותר מידי מזון מהיר
שיעור גבוה של אנמיה בקרב מתבגרים בארץ
הגבלות בדיאטה של ילדים – תוצאות לא רצויות
אנורקסיה בתקופת ההתבגרות ובעיות פסיכיאטיות בבגרות
האם "אידאל הרזון" שלך הוא גנטי? |
|
צריכת דגים מפחיתה את הסיכון למחלות לב יותר מנטילת תוספים המכילים אומגה-3 |
|
לב בריא יותר – עם תפוח עץ אחד ביום |
|
שתייה יומית של משקאות ממותקים קשורה לסיכון גנטי מוגבר להשמנה |
|
פעילות אירובית מפחיתה סיכון לסוכרת בקרב ילדים
|
|
אכילה לעתים תכופות קשורה לירידה במשקל |
|
הסיכון הבריאותי של ילדים שמנים בעתיד גדול יותר מזה שסברו בעבר |
|
טכנולוגיה מודרנית – גורם חשוב בהשמנה העולמית מחקר חדש מצא כי הזמן הרב שאנשים מבלים מול הטלוויזיה, המחשב ומשחקי הווידאו הוא הגורם העיקרי לעלייה בקצב ההשמנה בעולם. בין השנים 2009-1998 נמצא קשר ישיר בין התקשורת הטכנולוגית לבין עלייה דרמטית בהשמנת יתר ב-27 מדינות בעולם. חידושים טכנולוגיים, מזון מעובד, "זמן מסך" ארוך יותר, מחסור בפעילות גופנית ואכילת מזון מהיר היו גורמים משמעותיים להשמנה. המכנה המשותף לכולם, לדברי החוקרים, הוא שכולם הם תוצאה ישירה של חברה מבוססת ידע. יותר מ-500 מיליון אנשים בעולם סובלים מהשמנת יתר; בהשמנת יתר של מבוגרים מובילה ארצות הברית (36% מהאוכלוסיה), ואחריה מקסיקו (30%), ניו-זילנד (26%), אוסטרליה (כ-25%) וקנדה (כ-24%). אולם גם בארצות המתפתחות חלה האצה משמעותית באחוז הסובלים מהשמנת יתר. בסין לדוגמה, משנת 2002 ועד שנת 2008 עלה אחוז השמנים מ-2.5 ל-5.7 אחוזים. ההשמנה פוגעת בבריאות וגובה מחיר אנושי וכלכלי יקר. השמנת יתר היא גורם התמותה החמישי בעולם. |
|
נמצא גן האחראי לרגישות לאינסולין מחקר שנערך באוניברסיטת אוקספורד (פורסם בספטמבר 2012) מצא גן בודד שאחראי לרגישות לאינסולין. גילוי זה עשוי באחד הימים להוביל לטיפול חדש בסוכרת. רגישות לאינסולין מתבטאת באופן בו הגוף מנצל אינסולין לוויסות הגלוקוז (סוכר) בדם. ההיפך מרגישות לאינסולין הוא תנגודת לאינסולין שהמשמעות שלו היא ניצול לא תקין של האינסולין. תנגודת לאינסולין היא אחד המאפיינים העיקריים של סוכרת מסוג 2. תאי הלבלב המייצרים אינסולין "עובדים קשה" בייצור אינסולין – אך תאי הגוף אינם מגיבים. מציאת הגן האחראי לרגישות לאינסולין (המצב ההפוך לתנגודת אינסולין) מהווה פריצת דרך בניסיון להבין את התהליכים הביולוגיים ועשויה להיות גורם חשוב בפיתוח תרופות חדשות לטיפול בחולי סוכרת מסוג 2.
|
|
מיץ חמוציות למניעת דלקת בדרכי השתן בילדים מחקר חדש (פורסם באוגוסט 2012) מראה כי מיץ חמוציות עשוי לסייע במניעת דלקות חוזרות בדרכי השתן בקרב ילדים. מיץ חמוציות מכיל פרואנטוציאנידים (PAC), רכיבים שמעניקים לחמוציות את היכולת להילחם בחיידקים מחוללי דלקות. במחקר השתתפו 40 ילדים שסבלו מדלקות בדרכי השתן לפחות פעמיים במהלך השנה האחרונה. במשך שנה שתו חלקם מיץ חמוציות עשיר ב-PAC וחלקם שתו מיץ שאינו מכיל PAC. לילדים ששתו את מיץ החמוציות הייתה הפחתה משמעותית בדלקות בהשוואה לילדים האחרים. ד"ר ניוגן מבית החולים לילדים בבוסטון מדגיש כי שמיץ חמוציות אינו הפתרון האולטימטיבי לדלקות חוזרות בדרכי השתן; במקרה של דלקות חוזרות יש לפנות קודם לרופא המטפל. למיץ חמוציות טהור יש טעם מר ולכן מוסיפים לו בדרך כלל מיץ תפוחים ו/או כמויות לא מבוטלות של סוכר. במקרים אלו רמות ה-PAC במיץ יורדות והשפעתו מופחתת. יתירה מזאת, שתייה לא מספקת והתאפקות במתן שתן הם גורמים המעודדים דלקות בדרכי השתן ומסיבה זו יש להקנות לילד הרגלים נכונים של שתייה ויציאה לשירותים. |
|
תוסף תזונה מבטיח לטיפול באוטיזם קבוצה בינלאומית של חוקרים מצאה תוסף מזון באמצעותו ניתן לטפל בסוג מסוים של אוטיזם המלווה בהתקפים אפילפטיים. המחקר פורסם בעיתון המכוון של מדע (Science) בספטמבר 2012. כרבע מכלל הלוקים באוטיזם סובלים גם מאפילפסיה, המאופיינת בפרכוסים חוזרים. במחקר שנעשה בילדים אוטיסטים נמצא כי בחלק מהחולים באוטיזם חל שינוי בגן מסוים הגורם להאצה בפירוק של חומצות אמינו מסוימות. חולים אלו סובלים גם מאפילפסיה. החוקרים התמקדו בחומצות אמינו ספציפיות המכונות חומצות אמינו מסועפות. חומצות אלו אינן מיוצרות באופן טבעי בגוף אלא מתקבלות דרך המזון בלבד, ואכן הסתבר שהילדים במחקר סבלו מרמות נמוכות של חומצות אמינו מסועפות בדמם. בשלב הבא של המחקר יתברר האם תוספת של חומצות אמינו מסועפות אכן יגרמו לשיפור במצב החולים באוטיזם ו/או באפילפסיה. החוקרים מוסיפים כי עדיין לא ידוע לכמה מהאוטיסטים ו/או מהסובלים מאפילפסיה יש שינוי גנטי ולכן, לא ידוע אם תוסף כזה אכן יועיל להם. |
|
השמנת יתר במתבגרים פוגעת בתפקוד המוח מחקר חדש שנערך בבית הספר לרפואה שאוניברסיטת ניו יורק (פורסם בספטמבר 2012), מגלה לראשונה כי השמנת יתר והתסמונת המטבולית קשורים להפרעות בתפקוד המוח בקרב מתבגרים. החוקרים קוראים לרופאי הילדים להתחשב בנתון זה כאשר הם מטפלים בהשמנת ילדים. להשמנת יתר מתלווה בד"כ התסמונת המטבולית. הקריטריונים לאבחנה של תסמונת מטבולית כוללים לפחות שלוש מהבעיות הרפואיות הבאות: |
|
מחקר חדש מצא כי פעילות גופנית במשך 30 דקות מסייעת יותר לירידה במשקל בהשוואה לפעילות הנמשכת 60 דקות. המחקר נערך בדנמרק והשתתפו בו 60 גברים בעלי עודף משקל. המשתתפים עסקו בפעילות גופנית במשך 30 או 60 דקות מידי יום שלגופם הוצמדו מד קלוריות ומד קצב לב. |
|
הקשר בין חומצה פולית להישגים בלימודים מתבגרים שבדמם נמצאו רמות גבוהות יותר של חומצה פולית, הצליחו יותר בלימודים בהשוואה למתבגרים בעלי רמות נמוכות של חומצה פולית. לחומצה פולית תפקיד חשוב בהתפתחות המוח ובתפקודו. קבוצת חוקרים משבדיה אספה מידע על רמות החומצה הפולית בקרב 386 ילדים בני 15. ילדים שרמת החומצה הפולית בדמם הייתה הגבוהה ביותר – השיגו את הציונים הגבוהים ביותר. מחבר המחקר מסיק כי לאור תוצאות המחקר יש להעניק תשומת לב רבה יותר לרמות החומצה הפולית בקרב ילדים ומתבגרים, כולל הרחבת הידע בנושא להורים ולתלמידים. |
|
מצבם התזונתי של ילדים אוטיסטים מחקר חדש מצא כי ילדים אוטיסטים סובלים מייצור מופחת של אנרגיה בשל תפקוד לקוי של המיטוכונדריה (נמצאת בכל תא בגוף ובה מיוצרת אנרגיית התא). במחקר השוו 55 ילדים אוטיסטים ל-44 ילדים רגילים בני אותו גיל. נמצא כי רמות הוויטמינים ונוגדי החמצון (בעיקר נוגד החמצון גלוטטיון) היו נמוכים יותר בקרב הילדים האוטיסטים. כמו כן, נמצאו רמות נמוכות של טריפטופן (חומצת אמינו חיונית). כיוון שלטריפטופן תפקיד חשוב ביצור מלטונין (הורמון המשפיע על השינה) ובסרוטונין (מוליך עצבי חשוב במוח) ההנחה היא שילדים אוטיסטים סובלים מרמות נמוכות של שניהם. העומד בראש המחקר, פרופ' ג'ימס אדמס מקליפורניה מציין שלמרות הבשורה הרעה על חסרים תזונתיים בילדים אוטיסטיים, הבשורה הטובה היא שרבים מהחסרים יכולים להתמלא באמצעות הקפדה על תוספי מזון מתאימים. |
|
פעילות גופנית על בסיס שגרתי לא מיטיבה רק עם הגוף אלא גם עם המוח. בסקירה של 211 מחקרים נמצא כי פעילות אירובית ואימוני כוח השפעה הם מפתח לבריאות מיטבית של המוח. החוקרים גילו כי פעילות אירובית, בעיקר בתקופת הילדות, חיונית להתפתחות כישורים הנשארים למשך כל החיים. כישורים אלו כוללים שיפור הזיכרון, המיקוד וקבלת החלטות. החוקרים מציעים כמה הסברים להשפעות אלו. ההנחה היא שפעילות גופנית משנה את מבנה המוח ומעודדת היווצרות תאים וכלי דם חדשים. כמו כן, פעילות גופנית מעודדת יצירה של כימיקלים מסוימים המשפיעים על צמיחה ותיקון של תאי המוח. |
|
משקה תה קר והסיכון לאבנים בכליה אנשים השותים משקאות תה קר עלולים להיות בסיכון מוגבר לסבול מאבני כליה. משקאות התה הפופולריים בימי הקיץ מכילים כמות גדולה של אוקסלטים. אוקסלט הוא מינרל המסייע להיווצרות אבנים קטנות המיוצרות ממינרלים ומלחים בשתן. למרות שאבנים אלו אינן מסוכנות, הם עלולות לגדול ולהתמקם בצינורות המובילים את השתן מהכליה לשלפוחית השתן. אבנים גדולות עלולות להיווצר בשתייה מופרזת של משקאות תה קר ובאנשים בעלי רגישות גבוהה להיווצרות אבני כליה. אמנם גם תה חם מכיל אוקסלטים, אך הסבירות לצריכה מוגזמת שלו היא נמוכה. החוקרים מסיקים כי שתיית תה קר במידה, לאנשים שאינם רגישים היא מקובלת. עם זאת, ההמלצה היא לשתות בקיץ בעיקר מים או לימונדה (חומצת הלימון מעכבת היווצרות אבני כליה).
|
|
מה שחשוב הוא כמה קלוריות ולא מקור הקלוריות בשנים האחרונות התפרסמו דיאטות רבות הדוגלות באכילת חלבונים, בקיצוץ בפחמימות או בשומנים, או התמקדות בשילובים שונים בין אבות המזון. מחקר שפורסם לאחרונה קובע כי באנשים המעוניינים לרדת במשקל אין כל הבדל בין אלו הדבקים בדיאטה המחולקת לחלקים מוגדרים של פחמימות, שומנים וחלבונים לבין אלו המקצצים במספר הקלוריות. במחקר השתתפו אנשים במשקל עודף שחולקו לקבוצות. כל קבוצה קיבלה דיאטה שונה (סה"כ 4 דיאטות). בכל אחד מסוגי הדיאטות קוצצו 750 קלוריות מהתפריט היומי. בתום שישה חודשים ולאחר שנתיים נבדקו המשתתפים במדדים הבאים: משקל, רקמת שומן ורקמת שריר. לא נמצאו כל הבדלים בין הקבוצות בירידה במשקל ובירידה ברקמת השומן.
|
|
נמצא קשר בין השמנת ילדים לאלרגיה המחקר ניתח את ממצאי בדיקות האלרגיה של 4,111 ילדים ונוער בגילאים 19-2. בדיקת האלרגיה כללה מדידת נוגדנים (IgE) שעלולים לגרום לתגובה אלרגית כתוצאה מגורמים רבים, כולל מזון. תוצאות הבדיקה הראו ששכיחות האלרגיה בקרב ילדים שמנים הייתה גבוהה ב-26% בהשוואה לילדים שאינם שמנים. |
|
השמנת יתר בילדים מגבירה את הסיכון למחלות לב מחקר שנערך במשך 4 שנים מצא שהשמנת יתר בילדים הייתה קשורה לסימנים ראשונים של מחלת לב. במחקר נמצא שכבר בגיל 7, השמנת יתר קשורה לסיכון מוגבר למחלות לב ואירועים מוחיים בבגרות. רבים מהילדים השמנים סובלים מתסמונת מטבולית. תסמונת מטבולית מוגדרת כאוסף של גורמי סיכון להתפתחות מחלות לב, שבץ וסוכרת. אדם יאובחן כסובל מהתסמונת כאשר נמצאו אצלו לפחות שלושה מהסימנים הבאים: היקף מותניים גדול (שומן בטני), ערך נמוך של הכולסטרול "הטוב" (HDL ), ריכוז גבוה של טריגליצרידים בדם (שומנים בדם), או ריכוז גבוה של גלוקוז בדם (סוכר בדם). |
|
המחקר נערך בקרב צעירים בני 23-15 צמחונים, צמחונים בעבר וכאלה שלא היו צמחונים מעולם. במחקר נמצא כי הצמחונים היו פחות שמנים והתזונה שלהם הייתה בריאה ומאוזנת יותר בהשוואה לצמחונים בעבר וללא צמחונים. מאידך, דווחו הצמחונים על יותר הפרעות אכילה בהשוואה ללא צמחונים שהתבטאו בהתקפי זלילה ללא יכולת שליטה. הצמחונים בעבר נקטו בשיטות קיצוניות ומזיקות בנסיון לשלוט על המשקל בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות. |
|
חוקרים מהמרכז לתזונה רפואית באוניברסיטת מינכן בגרמניה מצאו כי כאשר אוכלים מזונות עשירים בפחמימות לפני פעילות גופנית גורמים לירידה משמעותית בקצב שריפת השומנים. בבדיקות שנעשו על נחקרים שמנים שרכבו 30 דקות על אופני כושר, נבדקה רמת האינסולין ותוצרי פירוק שומן בשלושה מצבים: צום, 30 דקות אחרי ארוחת פחמימות או ארוחת חלבונים ושעתיים לאחר ארוחת פחמימות. |
|
הקשר בין תזונה לאוטיזם מחקר ישראלי חדש טוען כי נמצא קשר בין הרגלי האכילה בתקופת הגיל הרך לבין התפתחותם של האוטיסטים. על פי המחקר, קיימת התאמה בין הטיפול בהרגלי האכילה לבין שיפור בתחומי התפקוד האחרים של הפעוטות, ובהם הרחבת יכולות הלמידה והסקרנות והגברת הקשר הבין-אישי והחברתי.מאחר שפעוטות הלוקים באוטיזם סובלים לרוב גם מהפרעות אכילה – הבאות לידי ביטוי בדחיית הנקה, סירוב לאכול מאכלים מוצקים ורתיעה מריחות ומטעמים שונים – ברגע שהרגלי האכילה שלהם משתפרים, גם התנהגותם הכללית משתנה לחיוב ומשתפרת משמעותית. במחקר נמצא כי ככל שהילדים האוטיסטים נחשפו למגוון רחב של מאכלים והחלו להתגמש יותר בטעימתם, כך גדלה בהתאמה סקרנותם בעניין שגילו כלפי הסביבה, הורחבו אופני המשחק ונצפתה ירידה סטטיסטית משמעותית ברמת הניתוק ממשפחתם ומסביבתם הקרובה. לדברי החוקרת הראשית, אף שילדים רבים הסובלים מאוטיזם פוחדים משינוי הטעמים בתוך הפה ומפעולת הבליעה עצמה, "להרגלי האכילה חשיבות קריטית במהלך הטיפול בפעוטות, וזאת כיוון שקיים קשר ישיר בין הפעלת שרירי הלסת והפה לבין התפתחות השפה ויצירת מערכת יחסי הגומלין בתוך המשפחה". "אין ספק כי שיפור בהרגלי אכילה של הפעוט, באמצעות עבודה משפחתית, יכול לסייע לו מבחינה תפקודית ולהפחית בצורה משמעותית את הסימפטומים ההתנהגותיים האוטיסטיים". |
|
עוף עם חיידקים בסופר בבדיקות שערך משרד הבריאות נמצא: 27% ממוצרי העוף ו-15% ממוצרי הדגים ברשתות השיווק נגועים בחיידק הליסטריה. זה גורם למחלת הליסטריוזיס, המלווה בחום, הקאות ושלשולים. עבור רוב הציבור חיידק הליסטריה אינו גורם ליותר מקלקול קיבה. אבל עבור תינוקות, נשים בהריון וקשישים הוא עלול להיות קטלני, ומתברר שהחיידק הזה הרבה יותר נפוץ ממה שחשבנו – ומסתתר במזון שנמצא בסופרמרקט. על מנת להימנע ככל האפשר מהדבקה יש להפריד בין מוצרי בשר/עוף/דגים שלא בושלו לבין שאר המזון, לרחוץ פירות וירקות היטב במים וסבון לפני האחסון. לבשל היטב את הבשר/עוף/דגים עד שלא יוותרו סימני דם. מומלץ לנשים בהיריון להימנע ממאכלי דגים ומפירות ים. |
|
סימון אזהרה על מוצרי מזון מליאת הכנסת אשרה בקריאה טרומית שתי הצעות חוק פרטיות המחייבות לציין על גבי אריזות מוצרי המזון את כמות הסוכר ושומן הטרנס שהם מכילים. במצב כיום נרשמת כמות הפחמימות הכללית, בלי הבדל בין פחמימות מורכבות לפשוטות, שנחשבות לפחות בריאות. עובדה זו עלולה להקשות על הצרכנים בבחינת הערך התזונתי של מזון שעלול להכיל שומן רווי וטרנס שנחשבים למזיקים. שומן הטרנס לא קיים בטבע, אלא נוצר בתהליך שמתקיים אך ורק בצורה תעשייתית ומטרתו לאסוף שומן מהצומח ולהפוך אותו לקשה כדי שיפעל למצק את המוצר. האזהרה תצוין בתחתית טבלת הערכים התזונתיים, בגודל דומה לזה של אותיות הטבלה ובאופן מודגש. הצעות החוק דורשות ששני הנתונים המסומנים יצוינו בעמודה נפרדת ובאופן מודגש לעומת השאר – וזאת כדי להדגיש לציבור שאלו הם החשובים לבחינת איכותו התזונתית של המוצר. |
|
אילו היינו באמת אוכלים לפי הפרסומות מחקר שהתפרסם ביוני 2010 במגזין האגודה האמריקאית לתזונה (Journal of the American Dietetic Assoc) בדק את המזונות המפורסמים בטלוויזיה בהשוואה להמלצות התזונתיות. המחקר מצא כי אילו היינו אוכלים את המזונות המפורסמים היינו אוכלים 2,560% יותר סוכר בהשוואה למנות הסוכר המומלצות, 2,080% יותר שומן, ורק 40% ממנות הירק, 32% ממנות החלב, ו-27% ממנות הפרי. דיאטה כזאת הייתה מספקת יותר חלבון, שומנים רוויים, כולסטרול ומלח ומספקת כמות נמוכה מידי של פחמימות, סיבים תזונתיים, ויטמינים A, E, D, ברזל, זרחן, סידן, מגנזיום, נחושת ואשלגן. |
|
מקדונלדס נתבעת על שימוש בצעצועים בשיווק מזון מהיר לילדים מרכז המדע לשירות הציבור בארה"ב (CSPI) תובע את חברת מקדונלדס על שימוש בצעצועים לקידום מכירות מזון מהיר לילדים. לדברי יו"ר האיגוד, מקדונלדס מתנהגת כמו "זר המציע סוכריות לילדים במגרש המשחקים". עוד טוען היו"ר כי בעשותה זאת מקדונלדס עושה ניצול לרעה של חוסר היכולת השיפוטית של הילדים ופוגעת בסמכות ההורית. עוד נטען בתביעה, כי קיימת חוסר התאמה משוועת בין מה שנטען בפרסומות לבין מה שהילדים מקבלים בפועל. לדוגמא, מקדונלדס כיום מקדמת את הפרסום לארוחות ילדים באמצעות צעצועים מתוך הסרט החדש שרק. בפרסומות מפורטים פלחי תפוחים וחלב דל שומן. בפועל המנה שמקבלים הילדים מכילה ב-93% מהמקרים צ'יפס ומשקאות תוססים ממותקים. התביעה טוענת כי הצעצועים מסייעים להפיכת אכילת בורגרים, משקאות תוססים וצ'יפסים להרגל וכי הדבר עלול להוביל להגברת הסיכון של הילדים לסבול מהשמנה, סוכרת ובעיות בריאותיות נוספות במהלך חייהם. |
|
אכילת ביצים לא מעלה כולסטרול בניגוד לדעה שרווחה בעולם המערבי לגבי אכילת ביצים – לאוהבי הביצים יש סיבה טובה לשמוח. מחקרים שנערכו למעלה מ- 30 שנה מראים כי אנשים בריאים יכולים לאכול ביצה עד שתיים ביום מבלי לחשוש שרמות הכולסטרול שלהם יעלו. אחת הדרכים שנמצאו יעילות ביותר לחיזוי מחלות לב וכלי דם הוא היחס בין הכולסטרול "הרע" (LDL) לבין הכולסטרול "הטוב" (HDL). אכילת ביצים אינה משפיעה באופן משמעותי על היחס. אכילה של ביצה או שתיים ליום אינה מהווה כל סיכון בעיקר כאשר היא משולבת בתזונה יומית הכוללת ירקות, פירות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי שומן. |
|
שחייה טובה לאסתמהמחקר שהתפרסם ב-2009 הראה כי השחייה מיטיבה עם ילדים ומתבגרים אסתמטיים, גם בטווח הארוך. החוקרים חילקו ילדים בגילאי 7-12 לשתי קבוצות: קבוצה אחת עסקה בשחייה במשך 6 שבועות, בנוסף לטיפולים האחרים שהילדים הזדקקו להם. קבוצה שנייה עסקה בשחייה בלבד. בכל הקבוצות נצפתה הטבה נכרת בכל המדדים הקליניים כולל סימפטומים, אשפוז, ביקור בחדרי מיון והיעדרות מבית הספר. שיפורים אחרים נראו גם בחומרת האסתמה, בנשימה דרך הפה, נחירות וביטחון עצמי. מחבר המחקר טוען כי מלבד ההשפעות החיוביות על החולים באסטמה השחייה גם משפרת את נפח הריאות, הכושר וטכניקות הנשימה. ההשפעות החיוביות נצפו גם שנה מתום הניסוי. | |
מתגייסים שמנים מספר המתגייסים לצה"ל הסובלים מהשמנת יתר עלה פי 3 משנת 67 ועד ימינו, כך עולה מאיסוף נתונים שנערך בשנת 2009 בחיל הרפואה. תוצאות הנתונים פורסמו בכתב העת המדעי לרפואת המתבגר. השמנת יתר מוגדרת כאשר מדד מסת הגוף BMI, היה מעל 30 יחידות. ממדי ההשמנה עולים ככל שהשנים חולפות: בקרב ילידי שנות השבעים עלו ממדי ההשמנה ב-79 אחוז בהשוואה לילידי שנות השישים, ובהמשך חלה עליה נוספת של פי 2.3 אחוז בממדי ההשמנה בילידי סוף שנות השבעים, ועליה של פי 3.7 בממדי ההשמנה בילידי שנות השמונים. לטענת החוקרים, העליה בממדי ההשמנה אופיינית למתרחש בשנים האחרונות במדינות מתפתחות. |
|
זהירות – המון סוכר ושומן בדגני הבוקר דגני הבוקר נתפסים לרוב בציבור הרחב כמזון פופולרי ובריאותי. בשנת 2008 החלה האגודה לבריאות בפרוייקט בדיקות תכולת דגני הבוקר. במסגרת הבדיקות נבדקו מספר פעמים מותגים שונים של דגני בוקר מחברות שונות. בין המותגים שנבדקו היו דגני "קראנצ'" של אוסם, "טריקס פירות" של אוסם, "קוקו פופס" של קלוגס, "עוגי שוקו", "קוקומן חום לבן" ו"אלופים", שלושתם של חברת תלמה-יוניליוור.החוקרים בדקו את רכיבי התזונה הכוללים סוכרים פשוטים, שומן רווי, שומן טרנס, סיבים תזונתיים ונתרן. משרד הבריאות מחייב סימון תזונתי של אנרגיה, פחמימות, שומנים, חלבונים ונתרן ל-100 גרם מוצר, ולכן לא כל הרכיבים שנבדקו מופיעים בסימון התזונתי שעל גבי האריזה. ממצאי הבדיקות העלו חוסר התאמה בין כמויות הסוכרים והשומנים בין ממצאי המעבדה לבין המוצהר על ידי היצרן בסימון התזונתי. בחלק מדגני הבוקר נמצאו חריגות של עד פי 2 בכמויות הסוכרים, המשתווים לכ-5 כפיות סוכר במנת דגנים אחת אותה אוכל הילד. נמצאה גם אי התאמה בין הכמות המוצהרת של השומן לבין הממצא המעבדתי, כשהממצא המעבדתי גבוה פי 9 (!) מהמוצהר בסימון התזונתי. |
|
שמן זית – לכמה זמן מותר לאחסן? אחד המקורות הברוכים של שמן זית בתולי (virgin) היא תכולת המרכיבים הפנוליים שבו שמשמשים גם כנוגדי חימצון. היתרונות הבריאותיים של שמן זית בתולי הם בין השאר עזרה במניעת מחלות לב, שבץ ומחלות סרטניות מסויימות.במחקר שהתפרסם ב-Journal of Food Science נבדקו סוגים שונים של שמן זית בתולי. לאחר 3 חודשים לא נראה שום שינוי בהרכב השמן אולם בתום 6 חודשים של אחסנה פחתה היכולת האנטי-חמצונית ב-40% כמעט בכל השמנים. החוקרים ממליצים לצרכנים לאחסן שמן זית בתולי בבקבוקי זכוכית קטנים בתכולה של ליטר אחד, במקום חשוך ובטמפרטורה של 20-25 מעלות צלסיוס. |
|
תה ירוק – ממה להימנע? עלי התה ירוק ידועים בהשפעתם המיטיבה על גורמי תחלואה שונים.השפעה זו נובעת בעיקרה מנוגדי החמצון שמקורם בעיקר בחומרים הקרויים קטכינים (catechins). מחקרים רבים מראים כי קטכינים נלחמים היטב בחיידקים, וירוסים וגורמים מחוללי סרטן. שקיות תה אינן נוטות להתקלקל ולפיכך ניתן לאחסן אותן לתקופה ארוכה. עם זאת, הקטכינים המצויים בתה הירוק המסחרי אינם יציבים באחסנה לאורך זמן. על הצרכנים להיות מודעים לזמן האחסנה של שקיות התה הירוק. במחקר שהתפרסם ב- Journal of Food Science אשרבוצע בחסות משרד החקלאות האמריקאי, אוחסנו שקיות תה ירוק באריזתם המקורית, בחדר חשוך ובטמפרטורת החדר לתקופות שבין שבוע לשישה חודשים. במחקר נמצא כי בתום שישה חודשים חלו שינויים במבנה הקטכינים והדבר עלול להשפיע לרעה על ההשפעות המיטיבות המיוחסות לתה הירוק. |
|
ילדים שאוכלים ירקות כתומים – גבוהים יותר מחקר חדש של האוניברסיטה העברית הראה כי ילדים נמוכי קומה שהרבו לאכול ירקות כתומים המכילים ויטמין A גבהו ביחס שנתי כמעט כפול מילדים בני גילם שלא הקפידו על תזונה נכונה. מן המחקר עולה כי תזונה נכונה יכולה להוות תחליף טבעי להורמוני הגדילה המצריכים זריקה יומית ושעלולים לעתים לגרום נזקים לגוף. החוקרים בחנו כ-300 ילדים נמוכי קומה בגילאי 16-3. מהממצאים עולה כי ילדים שהקפידו על אכילת ירקות כתומים כגון גזר, דלעת ובטטה, גבהו כשמונה סנטימטרים בשנה לעומת ילדים אחרים שאכלו באופן לא מאוזן ואשר גבהו ארבעה סנטימטרים בלבד. החוקרת, ד"ר טלי סיני מסבירה כי ילדים נמוכי קומה הם ברובם ילדים בריאים לחלוטין, שסובלים מחוסר סמוי ברכיבים תזונתיים חיוניים. לכן, אכילה מוקפדת של ירקות כתומים, מוצרי חלב, בשר וביצים העשירים מאד בוויטמין A, ברזל ואבץ עשויים להשפיע לטובה על דפוס הצמיחה השנתית. |
|
הקשר בין השמנה ומחלות מחקר מקיף שנערך במרכז לבריאות הילד בטירת כרמל הראה לראשונה קשר בין השמנת יתר בילדים ובין צריכה מוגברת של שירותי בריאות – גם במחלות שאינן קשורות ישירות להשמנה. החוקרים סקרו 363 ילדים בני 4־18, שאינם סובלים ממחלות רקע כרוניות ואשר מוגדרים רפואית כשמנים, אלה שה־BMI (המדד המקובל למשקל תקין והשמנה) שלהם הוא יותר מ־18 לבנים ו־19 לבנות. את הנתונים הם השוו לאלה של קבוצת ביקורת של ילדים שאינם סובלים מעודף משקל, התואמת בגודלה ובגילאים. במהלך שנתיים בדקו החוקרים בדיעבד את רמות הצריכה של שירותי הבריאות בשתי הקבוצות על פי ארבעה מדדים: מספר הפניות לרופא, פניות למיון, אשפוזים וצריכת תרופות. הם מצאו שבשלושה מתוך ארבעה מדדים – צריכת תרופות, שיעור פניות לרופא ואשפוזים, היה הבדל גדול ומובהק בין שתי הקבוצות, והמדד היחיד שבו לא נרשם הבדל היה מדד הפניות לחדר מיון. מתברר שקבוצת הילדים השמנים ביקרה 5,000 פעמים במרפאה, לעומת 4,000 ביקורים שערכו ילדי קבוצת הביקורת. בתקופת המחקר היו 67 אשפוזים בקרב השמנים, לעומת 34 בלבד בקרב קבוצת הביקורת. כמו כן, ניתנו 6,000 מרשמי תרופות (אנטיביוטיקה, הרגעה וכו') לילדי קבוצת המחקר, לעומת 4,600 מרשמים שניתנו לילדים שאינם שמנים. |
|
הקשר בין השמנת יתר אצל ילדים ומתבגרים לאלרגיות מחקר שהתפרסם במאי 2009 מראה שילדים ומתבגרים הסובלים מהשמנת יתר נמצאים בסיכון יתר לפתח אלרגיות שונות, בעיקר אלרגיות למזון. החוקרים בחנו מידע על אלרגיות ואסטמה שהתקבל מ-4,111 ילדים ומתבגרים בגילאים 2-19 שנים. נמצא כי ילדים ומתבגרים הסובלים מהשמנת יתר היו בסיכון מ |