הרעלת מזון

[ad#הרעלת מזון]

מה זאת הרעלת מזון?  אילו חיידיקם גורמים להרעלת מזון?  האם אני סובל מהרעלת מזון?  כיצד מטפלים בהרעלת מזון?

לשאריות האוכל שנשארו במקרר היה ריח מוזר…  אבל בכל זאת החלטת לאכול אותם. היית כל כך רעב עד שאפילו החלטת לא לחמם אלא לאכול ישר מהמקרר! שעות מספר לאחר מכן התחלת להרגיש די רע, כאבי בטן חזקים, כאילו הקיבה מתהפכת, ולאחר מכן, התחילו ההקאות…
זה נשמע כמו מקרה של הרעלת מזון. אף אחד לא הרעיל את המזון שאכלת… אבל כנראה שבמזון צמחו חיידקים שגרמו לך להרגיש רע.

מה זאת הרעלת מזון?
הרעלת מזון נוצרת כתוצאה מהתפתחות של חיידקים הגורמים להרעלת קיבה.
חיידקים נמצאים סביב לנו ובתוך גופנו כל הזמן. אבל לא כל החיידקים מזיקים. קיימים גם חיידקים "טובים" שעוזרים לייצור חומרים המועילים לנו. במקרה של הרעלת מזון מדובר בחיידקים "הרעים". רוב החיידקים המזיקים גורמים לכאבי בטן או שלשולים הנמשכים זמן קצר בלבד.

אילו חיידקים גורמים להרעלת מזון?
חיידקים רעילים עלולים להימצא במזונות שמקורם מן החי, במזונות לא מבושלים ובירקות ופירות שלא נשטפו במים.  החיידקים המזיקים מצויים לרוב במזונות שמקורם מן החי: בשר בקר, עוף, ביצים, דגים ומאכלי ים.

כמה מהחיידקים הנפוצים הם:
סלמונלה
– ליסטריה
– קמפילובקטר
אי. קולי

כדי להימנע מהרעלת מזון יש לאחסן את המזון במקום המתאים, לבשל את המזון, להכין אותו על משטח נקי ולשטוף את הפירות והירקות היטב לפני האכילה.

האם אני סובל מהרעלת מזון?
סימנים היכולים להעיד על הרעלת מזון:
– כאבי בטן ובחילה
– עוויתות בבטן
– שלשול (שיכול להיות  דמי)
– חום

ההרגשה הרעה כתוצאה מהרעלת מזון יכולה להופיע מספר שעות לאחר אכילת המזון הנגוע, או במקרים אחרים, רק לאחר מספר ימים.  במקרים של הרעלת מזון קלה, ההרגשה הרעה נמשכת זמן קצר בלבד. לפעמים קשה לקבוע שמישהו אכן סובל מהרעלת מזון. במקרה זה יש לעשות עבודת בילוש קטנה: לבדוק האם גם אנשים אחרים שאכלו מאותו המזון הרגישו רע לאחר מכן. במקרה שהתשובה היא חיובית, זוהי ללא ספק הרעלת מזון.

כיצד מטפלים בהרעלת מזון?
אם החלטת להיבדק אצל רופא – הוא וודאי ישאל אותך לא מעט שאלות כמו: מה אכלת לאחרונה? האם אכלת משהו שונה ממה שאתה רגיל לאכול בדרך כלל? האם ילדים או מבוגרים נוספים אכלו את אותו מזון? ועוד שאלות דומות.
יתכן שהרופא יחליט לעשות לך בדיקת שתן וצואה כדי לבדוק אם יש בהם חיידקים שגרמו להרעלה.
סוג הטיפול שיינתן לך תלוי בסוג החיידקים שימצאו בבדיקה. הרופא יכול לרשום לך תרופה, אולם ברוב המקרים, הרעלות מזון עוברות ללא טיפול תרופתי.
במקרים קשים של התייבשות יש להתאשפז בבית החולים. התייבשות נגרמת כתוצאה מאיבוד רב של נוזלים בהקאות ובשלשולים.  מי שסובל מהתייבשות, יקבל בבית החולים נוזלים לתוך הוריד כדי להחזיר לגוף את הנוזלים שאיבד.  בכל מקרה, בעת הרעלת מזון מומלץ לשמור על שתייה מרובה כדי למנוע התייבשות.
גם במקרה שמופיע דם בצואה יש צורך להתאשפז בבית החולים.  אם הבחנת בדם בצואה – עליך לספר זאת מייד להורים.

איך נמנעים מהרעלת מזון?
אפשר לנקוט בצעדים רבים כדי למנוע אפשרות של הרעלת מזון.  יש להישמר מפני הרעלת מזון בתהליך השטיפה, הבישול והאחסון של שאריות המזון. חלק גדול מהאחריות מוטל על המבוגרים המבשלים את המזון, אבל גם ילדים יכולים לקחת חלק. אחד הדברים החשובים למשל, הואא להקפיד על רחיצת ידיים לפני שאתה נוגע במזון.
מתי עליך לרחוץ ידיים? לפני האוכל, כך שלא תעביר חיידקים רעים לתוך המזון ואחרי האוכל, כך שלא תעביר חיידקים מזיקים מהמזון אליך, או לכל אחד אחר.

אמצעי זהירות נוספים להימנע מהרעלת מזון:
 רחץ היטב ירקות ופירות לפני האכילה.
 אכול בשרים וביצים אחרי שהתבשלו היטב.
 מומלץ להסתכל על המזון וגם להריח אותו. אם הוא לא נראה, או לא מריח טוב – להימנע מלאכול אותו.  אם טעמת פעם חלב שהחמיץ – אתה וודאי מכיר את הטעם הנורא שהוא משאיר! גם עובש הוא סימן לכך שהמזון מקולקל.
 אם החלטת לאכול את השאריות שבמקרר, בקש מאדם מבוגר לחמם אותם כך שאם התפתחו חיידקים בזמן שהאוכל היה במקרר – הם יהרסו במהלך הבישול.
 בדוק מידי פעם את "תאריך התפוגה" המסומן על אריזת המזון. תאריך התפוגה הוא התאריך האחרון בו אפשר לאכול את המזון ולהבטיח שאינו מקולקל.
 אחרי הבישול יש לכסות את המזון ולאחסן אותו במקרר. אם משאירים את המזון בחוץ (בטמפרטורת החדר) יש סיכוי גדול יותר להתרבות החיידקים המזיקים.