צליאק ואי-סבילות ללקטוז

 

 

לקטוז הוא סוכר שנמצא בחלב ומוצריו. אי-סבילות ללקטוז היא חוסר היכולת לעכל לקטוז. חוסר היכולת או הקושי בעיכול לקטוז נגרם כתוצאה ממחסור באנזים לקטאז שנוצר בתאים שבדפנות המעי.

כאשר אדם מאובחן במחלת הצליאק (כרסת) לעיתים קרובות הוא מתקשה בעיכול חלב ומוצרי חלב ומאובחן גם באי-סבילות ללקטוז.
בדופן המעי הדק נמצאים קפלים הנקראים Villi (סיסים). כל Villi מכוסה בקפלים קטנים יותר המכונים MicroVilli. האנזימים שעוזרים בעיכול טוב יותר של לקטוז (וגם של חלבון) נמצאים ב-MicroVilli.

במחלת הצליאק דופן המעי, בעיקר נפגע הVilli- שנעשה קצר יותר, או שטוח לגמרי. תופעה זו גורמת לירידה במספר האנזימים.

הבעיה בדרך כלל נעלמת לחלוטין כאשר מסירים את הגלוטן מהדיאטה היומית. במצב זה ה-Villi וה-MicroVilli שבים לגודלם הטבעי. ברוב המקרים שיקום התאים לוקח בין חצי שנה לשנה. קיימים מקרים בהם ה-Villi חוזרים לגודלם הטבעי רק לאחר כשנתיים.

חוקרים ממליצים למי שאובחן כחולה בצליאק ובאי-סבילות ללקטוז להיבדק שוב לאחר שנה שבה התנזרו מאכילת לקטאז. קיים סיכוי טוב שבתום השנה רמות הלקטאז יעלו עד לרמה שתאפשר שתייה ואכילה חופשית של חלב ומוצריו.