לאכול ביצים בבטחה

 

 

על מנת למנוע הרעלת מזון יש לטפל כראוי בביצים טריות. גם ביצים נקיות שאינן סדוקות עלולות להכיל חיידק הקרוי סלמונלה.

להפחתת הסיכון לסלמונלה לפניכם טיפים  לקנייה, ניקיון, בישול, הגשה ואחסון מומלץ  של ביצים.

מהי סלמונלה?
סלמונלה היא שם הניתן לקבוצת חיידקים שהתגלתה ע"י חוקר אמריקאי בשם סלמון ומכאן שמה.
מרבית הנדבקים בסלמונלה מפתחים שלשולים, חום, עוויתות בבטן והקאות כ-72-12 שעות לאחר ההידבקות. התסמינים נמשכים כ-7-4 ימים ורוב האנשים מבריאים ללא התערבות רפואית. עם זאת, ישנם חולים שעלולים להזדקק לאשפוז בשל שלשולים והקאות תכופים וממושכים. בחולים אלו הסלמונלה עלולה להתפשט מהמעיים למערכת הדם ומשם לחלקים אחרים בגוף. מקרים אלו הם מסכני חיים ויש לטפל בהם בדחיפות במתן אנטיביוטיקה.
קיימות קבוצות רגישות באוכלוסייה שעלולות לפתח סלמונלה חריפה והן כוללות נשים הרות, ילדים קטנים, קשישים ואנשים בעלי מערכת חיסון חלשה.


קנייה

• עדיף לקנות ביצים שאוחסנו בקירור.
• פתחו את קרטון הביצים כדי לוודא שהביצים נקיות ואינן סדוקות.
• לשים את הביצים במקרר
• לאחסן את הביצים באריזת הקרטון המקורית ולהשתמש בהן בתוך שלושה שבועות מיום הקנייה.

ניקיון
לרחוץ ידיים, סכו"ם ומשטחי עבודה שבאים במגע עם ביצים או עם מזונות המכילים ביצים.

בישול
בישול הביצים הוא האמצעי החשוב ביותר לשמירה על בטיחות אכילתם.
• לבשל את הביצים עד שהחלמונים והחלבונים מתקשים לגמרי. אם מכינים חביתה – להקפיד שלא תהיה נוזלית.
• בבישול מאכלים המכילים ביצים יש להקפיד על טמפרטורה של 72 מעלות צלזיוס. מומלץ להשתמש במד טמפרטורה.

הגשה
חיידקים עלולים להתפתח בטמפרטורות הנעות בין 5 ל-60 מעלות צלזיוס.
• להגיש ביצים ומאכלים המכילים ביצים מיד בתום הבישול.
• ניתן לשים במקרר מאכלים המכילים ביצים ולהגיש אותם מאוחר יותר. בחימום חוזר של המזון יש להקפיד על טמפרטורה של 74 מעלות צלזיוס.
אין להשאיר ביצים (אפילו ביצים קשות) למעלה משעתיים בטמפרטורת החדר. לאחר שעתיים יש לחמם אותן שוב או להניח במקרר.

אחסון
• ביצים קשות (עם או בלי קליפה) יש לאכול עד שבוע מיום הבישול.
• ביצים קפואות יש לאכול עד שנה מיום הבישול. אין להקפיא את הביצים עם הקליפה. להקפאת ביצה שלמה יש לטרוף את החלמון והחלבון. ניתן להקפיא את החלבון בלבד.
• שאריות מזון המכילות ביצים יש לשים במקרר ולאכול אותן בתוך 4-3 ימים. במקרה בו נשארת כמות גדולה של מאכל המכיל ביצים, יש לחלק אותו למנות קטנות על מנת לאפשר קירור מהיר יותר.

בדרכים
• את הביצים המבושלות יש לאחסן בצידנית עם קרח או ג'ל קפוא.
• אין להניח את הצידנית בתא המטען אלא בתא הנוסעים הממוזג.