בטיחות המזון – 10 שגיאות נפוצות ומסוכנות

בטיחות המזון - 10 שגיאות נפוצות ומסוכנות

 

לעתים שגיאה קלה עלולה להביא לתוצאות חמורות. מה שנראה כביכול כשגיאה פשוטה בהקשר של בטיחות במזון, עלול להוביל למחלה קשה שתוצאותיה ימשכו לאורך זמן.

כאשר מדובר בחיידקים מסוימים, כמו חיידק הסלמונלה, דרושים רק 20-15 תאים במזון לא מבושל לגרום להרעלת מזון. טעימה קטנה מאוד ממזון המכיל את חיידק הבוטוליזם עלול לגרום לשיתוק ואף למוות.

לפניכם כמה שגיאות נפוצות הקשורות לבטיחות המזון ושעלולות לגרום לתוצאות חמורות:

שגיאה מספר 1: טעימה מהמזון לוודא שאינו מקולקל.
הסיבה: לא ניתן לטעום (להריח או לראות) את החיידקים שגורמים להרעלת מזון. טעימה של קמצוץ מהמזון עלולה להוביל למחלה חמורה.
הפתרון: לזרוק את המזון לפח לפני צמיחת החיידקים המזיקים. מומלץ להיעזר בטבלת זמן האחסון המומלץ לבטיחות המזון שבאתר.

שגיאה מספר 2: לשים בשר מבושל חזרה לכלי בו הנחתם הבשר הנא.
הסיבה: חיידקים מהבשר הנא עלולים לחדור לבשר המבושל.
הפתרון: להשתמש תמיד בצלחות נפרדות לבשר מבושל ולבשר נא. זה נכון לגבי כל סוגי הבשר הכוללים בשר בקר, עוף, הודו ודגים.

שגיאה מספר 3: להפשיר מזון על הדלפק.
הסיבה: חיידקים נוטים להתרבות במהירות גבוהה במיוחד בטמפרטורת החדר.
הפתרון: אפשרויות בטוחות להפשרת המזון:

  • במקרר
  • במים קרים
  • במיקרוגל

שגיאה מספר 4: שטיפת הבשר במים.
הסיבה: שטיפת הבשר עלולה לגרום לחיידקים להתפזר בכיור, על הדלפק ובאזורים אחרים במטבח.
הפתרון: לא לשטוף בשר בקר, עוף, הודו או ביצים.

שגיאה מספר 5: להניח את המזון לצינון לפני ששמים אותו במקרר.
הסיבה: החיידקים מחוללי המחלות עלולים להיווצר במזון במשך שעתיים מזמן סיום הבישול, אלא אם כן שמים את המזון במקרר.
הפתרון: הניחו את המזון במקרר עד שעתיים מזמן סיום הבישול.

שגיאה מספר 6: אכילת בצק לא אפוי (או מזונות אחרים המכילים ביצים לא מבושלות).
הסיבה: ביצים לא מבושלות עלולות להכיל סלמונלה, או חיידקים מזיקים אחרים.
הפתרון: לבשל לגמרי את הביצים (עד להתקשות החלבון והחלמון). להימנע מאכילת מזונות המכילים ביצים לא מבושלות.

שגיאה מספר 7: להשרות במרינדה את הבשר או הדגים המונחים על הדלפק.
הסיבה: חיידקים מזיקים עלולים להתרבות במהירות בטמפרטורת החדר.
הפתרון:  להשרות בשר או דגים  במרינדה רק במקרר.

שגיאה מספר 8: להשרות בשר מבושל במרינדה ששמשה להשריית בשר נא.
הסיבה: חיידקים מהבשר (או מהדגים) הנא עלולים לחדור לבשר המבושל.
הפתרון: ניתן להשתמש במרינדה זמן קצר לפני השימוש, רק בתנאי שהרתחנו אותה לפני כן.

שגיאה מספר 9: בישול לא מלא של בשר בקר, עוף או ביצים.
הסיבה: מזון מבושל הוא בטוח רק לאחר שבושל בטמפרטורה גבוהה מספיק המסוגלת לחסל חיידקים מזיקים.
הפתרון: הטמפרטורה המומלצת לחיסול חיידקים היא בסביבות 75 מעלות צלזיוס. מומלץ להשתמש במדחום מתאים.

שגיאה מספר 10: לא לרחוץ ידיים.
הסיבה: חיידקים המצויים בידיים עלולים לזהם את המזון שאתם אוכלים ו/או מגישים.
הפתרון: לרחוץ ידיים בדרך הנכונה – במשך 20 שניות, תחת מים זורמים ובשימוש בסבון.