האם בשר אדום באמת מזיק ללב?

red_meat_heart_disease

 

ברזל מסוג מסוים שנמצא רק בבשר אדום קשור בסיכון מוגבר למחלות לב. כך על פי תוצאות סריקת מחקרים שהתפרסמו ב-28 באפריל 2014 במהדורה המקוונת של כתב העת Journal of Nutrition.

הסקירה כללה 21 מחקרים בהם השתתפו למעלה מ- 292,000 איש שהיו במעקב במשך 10 שנים בממוצע. בסריקה נמצא כי צריכה של ברזל מסוג הם (HEME) – שנמצא בבשר אדום בלבד – הייתה קשור בסיכון מוגבר של 57% למחלות לב.

מנגד לא נמצא קשר בין צריכת ברזל שאינו מסוג הם – שנמצא בירקות, בתוספי מזון ובמקורות אחרים לבד מבשר – לבין סיכון מוגבר למחלות לב.

בהודעה לעיתונות טענו החוקרים כי בשר מסוג הם שמקורו בבשר נספג בשיעור גבוה בהרבה בהשוואה לברזל ממקור צמחי (5% לעומת 37%). כאשר הברזל נספג בגוף הוא עלול לשמש כזרז לחמצון הכולסטרול הרע ולגרום לדלקת הפוגעת ברקמה. דלקת זו היא גורם פוטנציאלי למחלות לב.

מחקרים רבים נעשו בעבר על הקשר בין בשר אדום לסיכון למחלות לב והניבו תוצאות שונות. לדברי החוקרים למרות שמחקר זה אינו מצביע על קשר של סיבה ותוצאה בין צריכת ברזל הם לסיכון מוגבר למחלות לב, הוא בהחלט מחזק את הטיעונים נגד אכילה קבועה של בשר בקר.