אכילת שומנים בריאים מאריכה את תוחלת החיים

good-oils

 

משך שנים הטיפו מומחים על אכילה של "שומנים בריאים" וצמצום או הימנעות מאכילת שומנים "לא בריאים". על פי מחקר חדש, למעלה ממיליון מקרי מוות כתוצאה ממחלות לב ברחבי העולם ימנעו, אם אנשים יעברו לאכילת שומן בריא.

המחקר התפרסם ב-20 בינואר 2016 במהדורה המקוונת של כתב העת Journal of the American Heart Association.

שומנים רב-בלתי-רוויים נמצאים בדגים שמנים (סלמון, מקרל, הרינג), פולי סויה, טופו, שמן תירס, שמן חמניות, שקדים, אגוזים ועוד. על פי איגוד הלב האמריקאי (AHA) שמנים אלו מסייעים בהורדת הכולסטרול "הרע" ומפחיתים את הסיכון למחלות לב ולשבץ.

שומנים רוויים מצויים במוצרים מן החי כמו בשר, ביצים וחלב.

שומנים מסוג טראנס מצויים במזונות מעובדים, אפויים ומטוגנים.

במטרה להעריך את מספר מקרי המוות בעולם הקשורים לצריכת שומן, אספו החוקרים מידע תזונתי מן המחקר מ-186 מדינות. החוקרים נתחו מחקרים קודמים שעקבו אחרי דפוסי האכילה של אנשים לתקופה ארוכה במטרה לבחון את הקשר בין אכילת שומנים מסוימים והסיכון למחלות לב. המידע על שיעור התמותה נלקח ממחקר שנערך בשנת 2010.

מניתוח המידע התברר כי למעלה מ-700,000 מקרי תמותה מידי שנה ברחבי העולם – או כ-10% ממקרי המוות כתוצאה ממחלות לב – נבעו כתוצאה מאכילה מצומצמת מידי של חומצות שומן רב-בלתי-רוויות, לעומת אכילה מוגזמת של שומנים רוויים ופחמימות פשוטות.

נמצא קשר בין אכילה של שומן רווי ל-4% ממקרי המוות כתוצאה ממחלות לב – כ-250,000 מקרי מוות שניתן היה למנוע אותם עם הפחתה של צריכת שומן רווי. כ-8% ממקרי המוות כתוצאה ממחלות לב בעולם יוחסו לצריכה מופרזת של שומנים מסוג טראנס. המשמעות היא שהפחתה בצריכת שומנים מסוג טראנס עשויה להציל את חייהם של 537,000 איש בעולם שעלולים למות ממחלת לב.

לא בכל המדינות היו דפוסי צריכת השומנים זהים. לדוגמה, במדינות המערביות נצפתה ירידה בשיעור התמותה כתוצאה מצריכה של שומן טראנס. עם זאת, בארצות הברית ובקנדה שיעור התמותה של חולי לב כתוצאה מאכילת שומני טראנס הוא מן הגבוהים בעולם.

ברוסיה, גרמניה ומצריים נמצא השיעור הגבוה ביותר של תמותה ממחלות לב הקשורה לצריכה נמוכה מדי של שומנים רב-בלתי-רוויים.

בפיליפינים, מלזיה ובמדינות הטרופיות נמצאו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר הקשורים לצריכה גבוהה של שומן רווי".

לדברי החוקר הראשי, ממצאי המחקר הנוכחי מדגישים את החשיבות של מיגור הפחד מפני אכילת שומן בכלל. "אנו מעריכים כי כ-50,000 איש מתים בארה"ב מידי שנה ממחלות לב עקב צריכה נמוכה מדי של שומנים מן הצומח. עם זאת, למרות שהמחקר מצא קשר בין הסיכון למוות ממחלת לב וסוגי השומנים הנצרכים, הוא לא הוכיח סיבה ותוצאה.