עלייה מתמדת בכמות פחמן דו-חמצני באטמוספרה גורמת ליבולים רבים ברחבי העולם לאבד מערכם התזונתי. כך על פי תוצאות מחקר שהתפרסם ב-7 במאי 2014 במהדורה המקוונת של כתב העת Nature.
פחמן דו-חמצני הוא גז שנמצא באופן טבעי באטמוספרה. אליו מתווספת כמות אדירה של פחמן דו-חמצני המיוצר על ידי בני האדם, כמו הפקת חשמל ונסיעה במכוניות. על פי דיווחי המשרד לאיכות הסביבה בארה"ב, הפחמן הדו-חמצני הוא אחד התורמים העיקריים לשינויים באקלים.
המחקר בדק כיצד רמת הפחמן הדו-חמצני שצפויה להיות באטמוספירה בשנת 2050 משפיעה על רכיבי תזונה במזונות בסיסיים (חיטה, אורז, תירס, אפונה וסויה).
לצורך המחקר הוקמו שבעה אתרים חקלאיים ברחבי אוסטרליה, יפן וארה"ב. באתרים נשתלו 41 סוגים שונים של קטניות ודגנים. הגידולים היו חשופים לאוויר הפתוח ולרמות גבוהות של פחמן דו-חמצני (546-586 מולקולות פחמן דו-חמצני למיליון מולקולות שבאוויר. כיום הרמה עומדת על כ-400 מולקולות למיליון).
בבדיקת ההרכב התזונתי של הגידולים נמצא כי מינים רבים של אורז, חיטה, אפונה וסויה אבדו כמות משמעותית של ברזל ואבץ.
לדברי מחבר המחקר, ד"ר סמואל מאיירס, יש לפתח טכנולוגיות חדשניות במטרה להפחית בצורה דרסטית את כמות הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה. דרך נוספת למנוע את התופעה היא פיתוח של זני יבולים עמידים לנזק שנגרם על ידי הפחמן הדו-חמצני.