[ad#מזון מהיר]
מזון מהיר גורם לאכילה מופרזת איזה מזון מהיר בכל זאת להעדיף?
מי לא אוהב המבורגר, צ'יפס, פלאפל, פיצה – שיצביע!
כל אלה נמנים על המזון הנקרא היום "מזון מהיר" או "ג'אנק פוד" (ג'אנק = זבל).
מאפייני הג'אנק פוד:
– דל יותר בסיבים תזונתיים
– מכיל כמות רבה מידי של שומן, בעיקר של שומן טרנס.
– מכיל יותר קלוריות
– מכיל יותר סוכר
– מכיל יותר מלח
אכילה של מזון מהיר כחלק מן התפריט היומי הוא אחד הגורמים העיקריים לכך שאחוז הילדים השמנים בישראל (ובעולם המערבי בכלל) עולה מידי שנה. השמנה בגיל צעיר עלולה לגרום לבעיות בריאותיות שיבואו לידי ביטוי בשנים מאוחרות יותר. בין הבעיות הנפוצות של השמנה: מחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם ועוד… מזון מהיר שונה מאוד מהמאכלים אותם מכינים בבית:
מזון מהיר גורם לאכילה מופרזת
מזון מהיר אינו משביע וזוהי סיבה נוספת להפחית ככל האפשר באכילתו. מחקרים הראו שאם אוכלים מזון מהיר התיאבון מתגבר וזמן קצר לאחר מכן נעשים שוב רעבים.
הסיבה לכך היא שהמזונות הם דלים מאוד בסיבים תזונתיים (שכידוע גורמים להרגשה של שובע לאורך זמן). המזונות מכילים קמח או עמילן מעובד שגורם לעלייה ברמות אינסולין בדם, וכתוצאה מכך להרגשה של רעב במקום להרגשה של שובע.
רשתות המזון המהיר מודעים כיום לנזק הנגרם לבריאות כתוצאה מעודפי הסוכר, השומן, הקלוריות והמלח והן משתדלות לכלול בתפריט יותר ירקות ופירות ולהפחית את רמות השומנים בתפריט. יחד עם זאת, חשוב לזכור שהמזונות העיקריים המוגשים ברשתות אלו כמו בורגר, נאגטס ופיצה, עדיין מכילים כמות רבה מידי של שומן, מלח וקלוריות.
איזה מזון מהיר בכל זאת להעדיף?
פיצה – כן
יחסית ליתר מאכלי הג'אנק פוד, פיצה היא הרע במיעוטו. אמנם הפיצה עשויה מבצק עם גבינה צהובה אך יחסית לג'אנק פוד האחרים – היא עדיין הבחירה הטובה ביותר. הבצק הוא קמח לבן, הגבינה הצהובה עשירה בשומן רווי אך גם בסידן החיוני בתפריט בתקופת ההתבגרות.. רוטב העגבניות הוא מזון בריא עשיר בליקופן (מרכיב הקיים בעגבניות ומיוחסות לו תועלות בריאותיות כמו מניעת מחלות לב וסרטן).
אם אתם נמנים על אלו שיכולים להפסיק אחרי משולש פיצה אחד, זוהי אכן בחירה באמת מוצלחת. אם אתם מה"מכורים", חבל לכם על הזמן… משולש אחד של פיצה מכיל כ-350 קלוריות!
שווארמה – לא
בשר עשיר בשומן רווי, שבתהליך הצלייה מטופטפת עליו שכבה עבה נוספת של שומן. העובדה כי הוא בדרך כלל הולך עם פיתה (או במקרה הגרוע יותר לאפה), חומוס, טחינה וצ'יפס, הופכת אותו לפצצת קלוריות שאין בה שום מרכיב תזונתי חיובי. 800 קלוריות למנה.
פלאפל – לא
כדורי הפלאפל עשויים מתערובת של גרעיני חומוס, פטרוזיליה, כוסברה, שום, כמון, בצל, מעט לחם או קמח, מלח ופלפל. התערובת מטוגנת בשמן עמוק, מה שהופך את הכדורים, העשויים ממרכיבים בריאים כשלעצמם, למאכל שמן. השמן שבו מטגנים את הפלאפל אינו טרי ומתחמצן מטיגון לטיגון זה רק מחמיר את הבעיה. התוספות הפופולריות למנת הפלאפל – חומוס וצ'יפס – הופכות את המאכל הלאומי שלנו לעלוב מהבחינה התזונתית. מנת פלאפל מכילה 520 קלוריות.
נקניקייה בלחמנייה – לא
הנקניקייה (כמו גם הנקניק) עשויה ממעט בשר והרבה שומן בשר (גם אם היא נקניקיית עוף), ומכילה 17% שומן, 7% מתוכם שומן רווי. מעבר לכך, הנקניקייה מכילה המון חומרים כימיים ומשפרי טעם למיניהם, כאלה שעדיף לשמור מהם מרחק, והלחמנייה – תמיד מקמח לבן. המחיר הקלורי עומד על כ-250 קלוריות.
בורקס – לא
בצק העלים שממנו עשוי הבורקס עשיר במרגרינה, המכילה אחוז גבוה של שומני טרנס. הפחמימות והשומן בבורקס רק מעוררים את התיאבון וכמעט לא משביעים, יחסית ל"מחיר" הקלורי שלו. בורקס גבינה גדול מכיל כ-400 קלוריות.
רוגעלעך – לא
הבעיה עם העוגייה התמימה הזו, היא בכך שזו עוגייה העשויה בצק שמן מאוד, שלא לדבר על כך שבדרך כלל קשה להסתפק באחת. כל רוגעלע שווה כ-200 קלוריות.
המבורגר – לא
המבורגר עשוי מבשר בקר שמן ומתועש, עתיר בשומן (18% שומן) ועשיר במיוחד בשומן רווי. לחמניית ההמבורגר עשויה מקמח לבן אותו מורחים בשכבה עבה של מיונז (המכיל 70% שומן). הצ'יפס שמתלווה להמבורגר רק מוסיף שמן למדורה. המבורגר ולחמנייה מכילים ביחד 520 קלוריות.
ג'חנון ומלאווח – לא
ג'חנון הוא בצק מקמח לבן שנמרח במרגרינה לא פעם אחת אלא שלוש פעמים תמימות על כל שכבה. המרגרינה מכילה 80% שומן מזיק (שומן טרנס), הפוגע בכלי הדם ומגביר מחלות לב. בקיצור, שמרו מרחק. בג'חנון הממוצע יש כ-750 קלוריות.
לסיכום
ג'אנק פוד הוא באמת טעים וזמין – השאלה היא באיזו כמות ובאיזו תדירות אוכלים אותו?
כשיוצאים פעם בחודש עם חברים לקניון אפשר לקנות את הפיצה או ההמבורגר שרציתם עם בקבוק משקה תוסס.
מפעם לפעם אפשר להינות מג'אנק פוד שגם שומרי הבריאות הכי הדוקים שבינינו חוטאים בו – אך להישמר מלהפוך את ההנאה להרגל של קבע…