להשגת רמת סוכר מאוזנת בדם – יש תמיד לקחת בחשבון פעילות גופנית. פעילות גופנית מסייעת בשמירה על רמת סוכר רצויה, משפרת את הכושר הגופני ועוזרת למניעת סיבוכים הקשורים לסוכרת בעתיד.
מאובחנים בסוכרת (בעיקר אלו המזריקים אינסולין או נוטלים תרופות) נדרשים לאתגר מיוחד – עליהם לעקוב אחר רמות הסוכר בדם לפני, במהלך ואחרי פעילות גופנית. תוצאות המעקב יאפשרו להם לדעת כיצד הגוף מגיב לפעילות ולמנוע שינויים קיצוניים, לעיתים מסוכנים, ברמות הסוכר.
לפני הפעילות – יש לבדוק את רמות הסוכר בדם
מומלץ להתייעץ ברופא המטפל לפני תחילתה של תכנית לפעילות גופנית, במיוחד אם לא הייתם פעילים כלל בעבר.
להפקת תועלת מרבית מהפעילות מומחים ממליצים על פעילות של 30 דקות ביום בעוצמה בינונית כמו:
- הליכה מהירה
- שחייה
- רכיבה על אופניים
במידה שאתם מזריקים אינסולין, או נוטלים תרופות לטיפול בסוכרת, מומלץ לבדוק את רמות הסוכר 30 דקות לפני הפעילות, ולאחר מכן לבדוק שוב מיד לפני תחילת הפעילות. תוצאות הבדיקה יאפשרו לכם לדעת האם רמות הסוכר הן יציבות, נמוכות או גבוהות מידי והאם אתם יכולים להתחיל בפעילות.
- רמת הסוכר לפני הפעילות נמוכה מ-100 מ"ג/דצ"ל (מיליגרם לדציליטר) – זוהי רמה נמוכה מידי. מומלץ לאכול לפני תחילת הפעילות פרי או פרוסת לחם.
- רמת סוכר בין 200-100 מ"ג/דצ"ל – זהו טווח בטוח להתחלת פעילות גופנית לרוב הילדים ובני הנוער.
- רמת סוכר מעל 200 מ"ג/דצ"ל – זוהי רמה מסוכנת להתחלת פעילות גופנית. לפני הפעילות מומלץ לבדוק את רמות הקטונים בשתן. קטונים נוצרים כאשר הגוף מפרק את השומנים לקבלת אנרגיה. פעילות גופנית שנעשית עם אבחנה זו עלולה לגרום לחמצת קטוטית (קטואצידוסיס) – רמות גבוהות מאוד של סוכר בדם המחייבות התערבות רפואית מידית. על מנת להימנע מסיבוך זה מומלץ להמתין עד שבדיקה נוספת תראה רמת נמוכה של קטונים בשתן .
משך הפעילות – לעקוב אחר סימנים של רמות נמוכות של סוכר בדם
בפעילות גופנית ממושכת מומלץ לבדוק כל חצי שעה את רמות הסוכר בדם – בעיקר במצבים בהם אתם מתנסים בפעילות חדשה, ומעצימים או מאריכים פעילות קיימת.
הפסיקו את הפעילות במקרים אלו:
- רמות הסוכר בדם נמוכות מ-70 מ"ג/דצ"ל
- תחושות של רעד, עצבנות או בלבול
במקרים אלו יש לאכול או לשתות לצורך העלאת רמות הסוכר:
- 5-2 טבליות גלוקוז
- 1/2 כוס מיץ פרי
- 1/2 כוס משקה מוגז (לא דייאט)
- 6-5 סוכריות
יש לבדוק את רמות הסוכר כרבע שעה לאחר האכילה. אם הסוכר עדיין נמוך, אכלו מנה נוספת ובדקו שוב לאחר רבע שעה. חזרו על הפעולה עד שרמת הסוכר בדם תגיע לפחות ל-70 מ"ג/דצ"ל.
לאחר הפעילות – יש לבדוק שוב את רמות הסוכר בדם
מיד בתום הפעילות בדקו את רמות הסוכר. לאחר מכן בדקו מספר פעמים במהלך כמה שעות. בשעות אלו מאגרי הסוכר בשרירים ובכבד מתחדשים, תוך ניצול הסוכר בדם. ככל שהפעילות עצימה יותר כך יש לה השפעה ארוכה יותר על רמת הסוכר בדם. רמות סוכר נמוכות יכולות להופיע גם לאחר שעות מתום הפעילות. במידה שרמות הסוכר עדיין נמוכות, מומלץ לאכול חטיף המכיל פחמימות כמו פירות, קרקרים או כוס קטנה של מיץ פרי.
פעילות גופנית תורמת רבות לאיזון הסוכר ולבריאות הכללית. במקרה של סוכרת בדיקה של רמות הסוכר לפני, במהלך ואחרי פעילות גופנית היא שוות ערך בחשיבותה לפעילות הגופנית עצמה.