נפיחות גיהוקים וגזים הן תופעות טבעיות שנגרמות בדרך כלל כתוצאה מבליעת אוויר, או מפירוק המזון במערכת העיכול.
נפיחות בבטן – גז מצטבר בקיבה ובמעיים
גז שלא יוצא בנפיחה או בגיהוק, עלול להצטבר בקיבה ובמעיים ולגרום לנפיחות. ברוב המקרים הנפיחות מלווה בכאבי בטן.
נפיחות יכולה להיווצר מהסיבות הבאות:
– אכילת מזון שמן. השומן מעכב את התרוקנות הקיבה ועלול להגביר את תחושת המלאות.
– לחץ וחרדה
– עישון
– דלקת או חסימה במעיים
– תסמונת המעי הרגיז – מצב המאופיין בעוויתות בבטן וביציאות לא סדירות.
– מצבים בהם המעיים לא מסוגלות לעכל מזונות מסוימים, כמו בצליאק או באי סבילות ללקטוז.
על מנת להקל על הנפיחות מומלץ להימנע מאכילת מזונות המייצרים גזים כמו:
– ברוקולי
– שעועית לבנה
– כרוב ניצנים
– כרוב
– כרובית
– משקאות מוגזים
– לעיסת מסטיק
– פירות כמו תפוחי עץ, אגסים ואפרסקים
– סוכריות
– חסה
גיהוק – להיפטר מאוויר מיותר
גיהוק היא הדרך בה הגוף נפטר מעודף האוויר שהצטבר בקיבה. בליעת אוויר יכולה להתרחש בזמן אכילה או שתייה מהירה, דיבור בזמן אכילה, לעיסת מסטיק , מציצת סוכרייה, שתיית משקאות מוגזים או שתייה בקשית.
קיימים מקרים בהם הגיהוק נוצר כתוצאה מבעיה רפואית. לדוגמה, במקרים בהם חומצת הקיבה עולה חזרה לושט, יש נטייה לבלוע אויר כדי לנסות ולהיפטר מהצריבה. לעיתים אנשים בולעים אוויר כתוצאה מעצבנות. סיבות נוספות לבליעת אוויר כוללות דלקת בדופן המעי (גסטריטיס), אולקוס או עיכוב בריקון הקיבה.
ניתן להקל על הגיהוק בדרכים הבאות:
– לאכול ולשתות באיטיות. בעת השתייה להימנע משימוש בקשית.
– להימנע משתיית בירה ומשקאות מוגזים
– להימנע מלעיסת מסטיק ומציצת סוכריות
– לא לעשן
– אם אתם סובלים מצרבת – דאגו לטפל בה
נפיחות – גז שמצטבר במעי הגס
גז במערכת העיכול נוצר כתוצאה מתסיסה של מזון לא מעוכל, כמו סיבים תזונתיים. גז עלול גם להיווצר במצבים בהם מערכת העיכול לא גורמת לפירוק סופי של רכיבי מזון, כמו גלוטן וסוכר החלב.
מקורות נוספים להצטברות גזים במעי הגס כוללים:
– שאריות מזון במעי הגס
– השפעה על חיידקים במעי, כתוצאה מנטילת אנטיביוטיקה או מנטילת תרופות אחרות.
– אוויר שנבלע ומגיע למעי הגס
– עצירות – ככל ששאריות המזון נשארות במעי הגס זמן ארוך יותר, הסיכוי שתעבורנה תהליך של תסיסה היוצר גזים הוא גדול יותר.
לעיתים גזים במעי הגס עלולים להצביע על הפרעה במערכת העיכול כמו תסמונת המעי הרגיז או אי-סבילות ללקטוז.
גורמים העשויים למנוע היווצרות גזים עודפים:
– הימנעו ממזונות שעלולים להשפיע עליכם לרעה. מזונות אלו כוללים שעועית, אפונה, עדשים, כרוב, בצל, כרובית, בננות, צימוקים, לחם מחיטה מלאה ומשקאות מוגזים. במידה שאתם רגישים למוצרי חלב חפשו מוצרים ללא לקטוז, או דלים בלקטוז.
– המעיטו באכילת מזונות שומניים. השומן מעט את תהליך העיכול ומאפשר למזון לעבור תסיסה.
– נסו, זמנית, להמעיט בצריכת סיבים תזונתיים. סיבים תזונתיים אמנם מסייעים לתהליך העיכול, אך מזונות רבים המועשרים בהם גורמים לגזים. לאחר מכן הוסיפו את הסיבים בהדרגה לתפריט היומי.
– אכלו לאט. נסו לאכול בסביבה רגועה. אל תאכלו כשאתם לחוצים או ממהרים – זה עלול לפגוע בתהליך התקין של העיכול.
– פעילות. הליכה קצרה לאחר הארוחה עשויה לסייע במניעת גזים.
מתי מומלץ לפנות לרופא המטפל?
גיהוקים ונפיחות בדרך כלל עוברים מעצמם. במידה שעשיתם את השינויים הדרושים בהרגלי אכילה והגזים לא עברו, התייעצו עם הרופא המטפל.
מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל גם במקרים שהגזים מלווים ב:
– שלשולים
– עצירות
– כאבי בטן קשים, או חוזרים
– דם בצואה
– ירידה במשקל
– חום
– כאבים בחזה
סימנים אלו עלולים להעיד על בעיות במערכת העיכול שדורשות התערבות רפואית.