1. לאכול "שומנים טובים" מסייע לירידה במשקל.
א. נכון
ב. לא נכון
2. כמה סך הכל שומן מומלץ לצרוך ביום?
א. 10%-5% מסך הקלוריות ביום
ב. 40%-30% מסך הקלוריות ביום
ג. 35%-25% מסך הקלוריות ביום
ד. 20%-15% מסך הקלוריות ביום
3. לשומנים שונים יש השפעות שונות על רמות הכולסטרול בדם.
א. נכון
ב. לא נכון
4. אילו שלושה מזונות מכילים שומנים טובים?
א. אבוקדו, שמן זית, שקדים
ב. בשר בקר, גלידה, חמאה
ג. צ'יפס, עוגיות, בורקס
ד. חמאה, חלב 3%, גבינה צהובה
5. הגוף אינו מסוגל לייצר חומצות שומן מסוג אומגה-3 ואומגה-6 ולכן עלי לקבל אותם דרך המזון.
א. נכון
ב. לא נכון
נ
6. מספר הקלוריות בחומצות שומן רב-בלתי-רוויות נמוך יותר מאשר בשאר חומצות השומן.
א. נכון
ב. לא נכון
7. כמה קלוריות יש בגרם אחד של שומן?
א. 15
ב. 12
ג. 4
ד. 9
8. כף אחת של שמן מכל סוג מכילה 120 קלוריות.
א. נכון
ב. לא נכון
9. אילו שלושה מזונות מכילים בדרך כלל כמות גדולה של שומן טרנס?
א. גלידה, חמאה, גבינה 9%
ב. שיבולת שועל, תרד, אגס
ג. צ'יפס, עוגיות, מרגרינה קשה
ד. מיונז, חמאת בוטנים, זיתים
10. ההמלצה כיום היא לצרוך פחות מ- %___ שומן רווי מסך הקלוריות ביום.
א. 7%
ב. 10%
ג. 15%
ד. 20%
11. אם על המוצר כתוב "ללא כולסטרול" המשמעות היא שהמוצר לא מכיל שומן מזיק.
א. נכון
ב. לא נכון
תשובות
1.ב' לא נכון. לכל השומנים יש ערך קלורי גבוה (9 קלוריות לכל גרם אחד של שומן), בהשוואה לפחמימות וחלבונים (המכילים 4 קלוריות לגרם). בלי שום קשר למקור השומנים כאשר אוכלים יותר קלוריות ממה שהגוף צריך – מעלים במשקל.
2.ג' ישנם הסוברים בטעות שכדי לשמור על הבריאות עליהם לאכול כמה שפחות שומן. ההמלצה היא שאחוז הקלוריות שמקורן בשומן יהיה בין 35-25 מסך הקלוריות היומי.
3.א' נכון. לשומנים השפעות שונות על רמות הכולסטרול; אחדים מהם מעלים את רמות הכולסטרול ואחרים מורידים אותו.
4.א' אבוקדו, שמן זית ושקדים מכילים כמות גדולה של שומנים חד-בלתי רווים המועילים לבריאות. מזונות נוספים בקטגוריה זו כוללים שמן קנולה, חמאת בוטנים, אגוזים ועוד.
5.א' כון. חומצות שומן אומגה-3 ואומגה-6 הן חומצות שומן חיוניות שהגוף זקוק להם לתפקוד תקין. גוף האדם אינו מייצר את החומצות ולכן יש לקבל אותן באמצעות המזון.
6.ב' לא נכון. כל השומנים מכל הסוגים מכילים אותו מספר קלוריות לגרם.
7.ד' כל השמנים מכילים הרבה קלוריות (9 קלוריות לגרם) בהשוואה לחלבונים ופחמימות (4 קלוריות לגרם).
8.א'
9.ג'
10.א' ההמלצה היא להגביל את צריכת השומן הרווי לפחות מ-7% ואת שומן הטרנס לפחות מ-1% מסך הקלוריות ביום.
דוגמא צריכה של 2,000 קלוריות ליום:
פחות מ-15 גרם שומן רווי
פחות מ-2 גרם שומן טרנס
11.ב' לא נכון. גם אם המזון מכיל 0 גרם כולסטרול, הוא עלול להכיל גם שומן רווי כמו שומן קוקוס ו/או שומני טרנס (כמו מרגרינה קשה).