תרופות נפוצות הניתנות לטיפול באולקוס ובצרבת עלולות לגרום למחסור חמור בוויטמינים. כך על פי תוצאות מחקר שהתפרסם במהדורה המקוונת של JANA , ב-10 בדצמבר 2013.
החוקרים השוו את הרשומות הרפואיות של כ- 26,000 תושבים בצפון קליפורניה שאובחנו עם מחסור בוויטמין B12 בשנים 1997-201, לכ-185,000 איש עם רמות נורמליות של ויטמין B12. ניתוח תוצאות המחקר הראה כי אנשים שנטלו תרופות נגד אולקוס וצרבת במשך 2-4 שנים, סבלו באופן משמעותי ממחסור גדול יותר בוויטמין B12. יתירה מזאת, נטילת מינונים גבוהים יותר הייתה קשורה למחסור גדול יותר בוויטמין.
ויטמין B12 נמצא במוצרים מן החי, כתוספת למזונות מעובדים וכתוסף מזון. מחסור בוויטמין B12 גורם לחולשה, עייפות, עצירות ואנמיה. מחסור חמור עלול לגרום גם לפגיעה עצבית ולדמנציה.
ספיגה של ויטמין B12 דורשת נוכחות של חומצה בקיבה. התרופות לטיפול בצרבת ואולקוס מפחיתות את כמות החומצה בקיבה ובדרך זו הגיוני שיוצר המחסור.
לדברי מחבר המחקר, ד"ר קורלי , תרופות לטיפול באולקוס וצרבת ניתנות ביד רחבה לציבור גדול של מטופלים. ממצאי המחקר מצביעים על כך שאנשים צריכים להשתמש בתרופות מסוג זה לזמן קצר ככל האפשר, ולקחת את המינון האפקטיבי הנמוך ביותר. עוד הוסיף, כי על המטופלים להיות מודעים יותר לסכנת המחסור ולהתייעץ עם הרופא המטפל לגבי המינון, משך הטיפול ובדיקות תקופתיות של רמות ויטמין B12 בדם.