[ad#אלרגיה לבוטנים]
מה קורה לגוף האלרגי לבוטנים? כיצד מאבחנים אלרגיה לבוטנים? כיצד מטפלים באלרגיה לבוטנים?
מאכלים מהם יש להימנע טיפים שיקלו לך
כאשר אתה חושב על אלרגיה אתה כנראה מדמה לעצמך התעטשויות או אף נוזל… אבל אלרגיה לבוטנים מתבטאת בצורה שונה. אלרגיה לבוטנים עלולה להתבטא בקשיי נשימה ותופעות קשות אחרות.
זאת הסיבה שאסור בתכלית האיסור לאכול בוטנים, או מוצרים המכילים בוטנים לאלו האלרגיים לבוטנים.
מה קורה לגוף האלרגי לבוטנים?
הגוף האלרגי לבוטנים מתייחס אליהם כמו גוף זר שיש להילחם בו. המערכת החיסונית מתגייסת לפעולה ומייצרת נוגדנים (כימיקלים הנלחמים בזיהומים) למזון גורם האלרגיה, במקרה זה בוטנים.
הנוגדנים גורמים לתאי המאסט (סוג של תאים במערכת החיסונית) לשחרר כימיקלים שונים. אחד מהכימיקלים הללו נקרא היסטמין והוא האחראי לתופעות המתרחשות באף, בעיניים, בגרון, בריאות, בעור ובמערכת העיכול בתגובה לאכילת בוטנים.
אכילת בוטנים עלולה לגרום לתגובה אלרגנית קלה או קשה באדם האלרגי. התגובה האלרגית יכולה לבוא זמן קצר לאחר האכילה, או מספר שעות לאחר מכן. אחדים מהסימנים הראשונים שמרגישים במקרה של אלרגיה הם אף נוזל, פריחה בעור, או תחושה של עקצוץ בשפתיים או בלשון. סימנים נוספים כוללים:
הרגשה של מעין לחץ בגרון
קול צרוד במיוחד
צפצוף או חרחור (נשימה)
שיעול
בחילה
כאבי בטן
שלשולים
במקרים החמורים ביותר אלרגיה לבוטנים עלולה לגרום לאנפילקסיס – זוהי תגובה פתאומית וקיצונית של אלרגיה שבהם כמה מסימני האלרגיה בגוף מופיעים בבת אחת: עיניים, עור, נשימה, עיכול, לב וכלי דם. לחץ הדם בגוף עלול לרדת, הלשון מתנפחת וכלי הדם מתכווצים.
אנשים עם תגובה אלרגית חריפה כזו צריכה להיזהר ולהיות ערוכים למקרי חירום. במקרים כאלה יש להצטייד בתרופה מתאימה על מנת לעצור את התגובה האלרגית.
כיצד מאבחנים אלרגיה לבוטנים?
אם הרופא חושד שיש לך אלרגיה לבוטנים הוא וודאי ישלח אותך לרופא מומחה לאלרגיות. הרופא ישאל אותך בוודאי על תגובות בעבר לאכילת בוטנים, כמה זמן עבר מרגע האכילה ועד להופעת התגובה האלרגית והאם מישהו במשפחה הקרובה סובל גם הוא מאלרגיה.
החוקרים עדיין לא יודעים מדוע חלק מהאנשים הם אלרגיים למזונות מסוימים וכמה מהם אינם אלרגיים כלל. בכל אופן אנו רואים מקרים רבים שבהם התופעה האלרגית מופיעה במשפחות, מה שגורם להניח שיש גם הסבר תורשתי לאלרגיה.
הרופא יבצע גם בדיקת עור כדי לראות איך הגוף שלך מגיב למנה קטנה ביותר של בוטנים. בבדיקה ישתמש הרופא בתמצית נוזלית של הבוטנים ויוסיף לזה תמציות נוזלים של מזונות אחרים על מנת לבדוק את תגובת גופך למזונות אלו.
הרופא יבצע שריטה קטנה (רק שריטונת קטנה!) בעור ויטפטף מעט מתמציות הנוזל על השריטה. אם העור מתנפח או נעשה אדום – אתה כנראה אלרגי למזון או למרכיב במזון שנוסה.
יהיו רופאים אשר לא יסתפקו בבדיקה זו ויעשו בנוסף אליה בדיקת דם. במעבדה יוסיפו לדם את המזון או את מרכיבי המזון החשודים כגורמים לאלרגיה. אם הגוף שלך יפתח נוגדנים – זהו סימן לתגובה אלרגנית.
חשוב לציין – את הבדיקה עושים במשרדו של הרופא בלבד! הרופא הוא זה שיכול לתת לך תרופה במקרה של אלרגיה חריפה.
כיצד מטפלים באלרגיה לבוטנים?
אין תרופות המטפלות באלרגיה לבוטנים. שלא כאלרגיה לחלב למשל, מרגע שהאלרגיה נתגלתה היא נשארת איתך לתמיד… הטיפול הטוב ביותר הוא פשוט להימנע מאכילת בוטנים או מזונות המכילים בוטנים.
ישנם אנשים שהרגישות שלהם היא כל כך גדולה שעליהם להימנע אפילו מאכילת מזונות שיצרו אותם בצד מזונות שכן כוללים בוטנים. ישנם הרגישים כל כך לבוטנים עד שאפילו להריח או לגעת בבוטנים גורם להם לאלרגיה. עם זאת, רוב הילדים הרגישים לבוטנים צריכים פשוט להימנע מאכילת בוטנים ומזונות המכילים בוטנים.
תכנית חירום למקרה של אלרגיה
אם אתה כבר יודע שיש לך אלרגיה לבוטנים – אל תתבייש בכך. ספר זאת לקרובים אליך (משפחה, חברים, מורים, מאמנים ועוד). ככל שתספר זאת ליותר אנשים, הם גם יעזרו לך שלא לבוא במגע עם המזונות הגורמים לך לאלרגיה.
דוגמאות למאכלים מהם יש להימנע במקרה של אלרגיה:
– בוטנים, חמאת בוטנים, שמן בוטנים
– רטבים המכילים בוטנים סחוטים או מרוסקים- מזונות מן המזרח (שרבים מהם מכילים בוטנים)
– חטיפי אנרגיה
– כל העוגות והעוגיות שאינן מציינות על גבי האריזה את מרכיבי המזון
– פרלינים ונוגט (שוקולד)
– קורנפלקס עם פירות, כמו מיזלי למשל
– רטבים מוכנים לסלט
– חטיפים וסוכריות המכילים בוטנים
חשוב מאוד להיעזר בהורים בבחירת המזונות שאינם כוללים בוטנים – אבל חשוב עוד יותר שתוכל לעשות זאת בעצמך!
על העטיפה של רוב המאכלים מפורטים המרכיבים שעליך לקרוא אותם היטב. יש לשים לב למילה בוטן או בוטנים המופיעים אך גם למילים אחרות שאינן מסגירות את תכולת הבוטנים – אך בכ"ז מכילים אותם, כמו למשל הידרוליזאט חלבון צמחי.
רוב חברות המזון מודעות לנושא האלרגיה לבוטנים ומציינות זאת במקום בולט על גבי האריזה.
טיפים שיקלו עליך במקרה שאתה אלרגי לבוטנים:
אם אתה מתארח אצל חבר למספר ימים – דאג להביא איתך את האוכל "הבטוח" שלך.
הימנע מאכילת מזונות מטוגנים, בעיקר מזון מהיר (המבורגרים, ציפסים ועוד) משום שייתכן והם טוגנו בשמן בוטנים.
התייעץ עם תזונאית שתעזור לך בהרכבת תפריט טעים ובטוח.
השתדל לקרוא את מרכיבי המזון במזונות מוכנים שאינך מכיר.