[ad#שגיאות בהאכלת ילדים]
אם במקרה אתם הורים לילד בעייתי בנושא אכילה, עשיתם כפי הנראה מאמצים לא מבוטלים על מנת לשכנע אותו לאכול אוכל מזין. לעיתים קרובות מאמצים אלו מביאים לתוצאה לא רצויה. לפניכם כמה עצות שעשויות לסייע לכם בהקניה הדרגתית של הרגלי תזונה נכונה לילדכם.
אל תעודדו ילדים "לנקות את הצלחת"
מחקרים מראים כי ילדים מתחת לגיל 5 רגישים יותר לסימנים המעידים על תחושת שובע בהשוואה לילדים גדולים יותר. כלומר, ילדים בגילאים אלו יפסיקו לאכול ברגע שירגישו שובע, בלי כל קשר לגורמים חיצוניים, כמו לדוגמא גודל המנה. לעומת זאת, מחקרים אחרונים מראים שכל הילדים, בכל הגילאים, אוכלים יותר כאשר מוגשת להם מנה גדולה יותר.
הגישה הטובה ביותר בבית הוא להציע לילד מנות קטנות ממגוון של מזונות (מלבד ירקות שאותם כמובן אפשר לאכול ללא הגבלה). עודדו אותם לאכול עד שירגישו שבעים, והציעו להם תוספת כאשר הם מבקשים. עם זאת, מומלץ מאוד לא לכפות על הילדים "לנקות את הצלחת" או לנזוף בהם על האוכל הנזרק. למדו את הילדים להיות ערים לסימני הרעב והשובע שלהם. בדרך זאת הילדים יפתחו הרגשת נוחות עם האוכל ויימנעו מאכילת יתר בבגרותם.
אל תציעו פרסים מתוקים
הורים רבים מתפתים להשתמש בשיטות שונות על מנת לשכנע את ילדיהם לאכול: "אם תאכל את הברוקולי, תקבל גלידה לאחר הארוחה". לרוע המזל טכניקות אלו משיגות את התוצאה ההפוכה. אנו מלמדים אותם כי ברוקולי, וירקות אחרים, הם מזונות "רעים", או לא טעימים, משום שאחרי אכילתם יש צורך בפיצוי. כמו כן, גישה זו מתייחסת למנה המתוקה כפרס, משהו שיש להעריך אותו יותר מכל מזון אחר. הימנעו מההרגל להציע לילד פרס על אכילת מזונות מסוימים. עודדו את הילד לנסות לפחות נגיסה אחת מהמזון שהוא אינו אוהב. במשך הזמן אותו מזון יהפוך להיות מוכר יותר וההימנעות מאכילתו תעלם. חשוב ביותר, שמשו דוגמא: הערימו על הצלחת מנה של ירקות והראו לילדים שאתם נהנים מאכילתם.
אל תימנעו מהילדים אכילת ממתקים באופן גורף
מחקרים מראים כי כאשר מונעים מהילדים דברי מתיקה וחטיפים, התשוקה לאכול אותם גדלה, וכאשר הממתקים נגישים הם אוכלים מהם כמויות גדולות יותר. במציאות היום יומית לא ניתן לשלוט לחלוטין על אכילת מתוקים ומזון מהיר. אין לנו כהורים שליטה על מה שהילד אוכל בימי הולדת, או בביקור בביתו של חבר למשל. מומלץ לנקוט בגישה שקולה יותר ולהגביל, ולא לאסור לחלוטין, את הגישה לממתקים וחטיפים לא בריאים בבית ובדרך.
איזו גישה מומלץ לנקוט בבית?
– הגבילו את המנה האחרונה/החטיף ל-150 קלוריות (2 עוגיות, ארטיק, חטיף).
– קראו היטב את תוויות המזון ובחרו מזון עם רכיבים בריאים. השתדלו כמיטב יכולתכם להימנע מתוספים מלאכותיים, צבעי מאכל, שומן טרנס ושומן רווי.
הכניסו לסוכר גם רכיבים בריאים. לדוגמא, גלידה ופודינג דלי שומן מספקים סידן, תותים בקצפת מספקים סיבים תזונתיים וויטמין C.
– נקטו באסטרטגיה של 90/100 – 90% מזון בריא ו-10% מתוקים למיניהם. למדו את ילדיכם לבחור מזונות בריאים 90% מהפעמים ולפנק את עצמם במתוקים 10% מהפעמים. גישה זו היא נכונה הרבה יותר לטווח הרחוק בהשוואה להגבלת גורפת של כל דברי המתיקה.
אל תתנו לילדים הקטנים במשפחה לאכול כמו אחיהם הגדולים
מחקר שהתפרס בשנת 2005 הראה כי ילדים שלהם אחים מבוגרים יותר נוטים לאכול יותר מזונות לא בריאים בהשוואה לילדים שאין להם אחים בוגרים. לאחים הבוגרים ישנה גישה קלה למזונות ולמשקאות, וכתוצאה מכך האחים הקטנים חשופים להם יותר. חשוב להקנות הרגלי אכילה שווים לילדים הקטנים והגדולים כאחד. אפשרו לילדים הבוגרים יותר לנשנש את החטיף, או לשתות את המשקה שהם רוצים, אך השתדלו לעשות זאת שהקטנים יותר אינם בסביבה.
אל תאפשרו אכילה מוגזמת של מתוקים
אכילה רצופה של דברי מתיקה במהלך היום תגרום לכך שהילדים לא יגלו עניין בארוחה. אפשרו 2-3 חטיפים ביום שערכם הקלורי לא עולה על 150 קלוריות ליחידה.
הישמרו מפני משקאות תוססים ומיצי פרי
מחקר שנעשה בארה"ב בשנת 2008 הראה כי 10-15% מצריכת הקלוריות היומית של ילדים מגיעה ממשקאות ממותקים ומיצי פרי (קוקה קולה, ספרייט, מיץ תפוזים, משקאות אנרגיה ועוד). יתירה מזאת, בעשר השנים האחרונות עלתה צריכת הקלוריות היומית כתוצאה משתיית משקאות ממותקים מ-242 עד ל-270 קלוריות ליום. רוב המשקאות הממותקים מכילים קלוריות ריקות, כלומר מלבד סוכר פשוט, אין להם כל ערך תזונתי. יתירה מזאת, למרות שהמשקאות הממותקים עשירים בקלוריות הם לא תורמים לתחושת השובע בהשוואה למזון בעל ערך קלורי זהה. המשמעות היא שכאשר ילדיכם שותה משקאות ממותקים הוא לא ירגיש שובע ויאכל – כך שבטווח הרחוק התוצאה עלולה להיות משקל עודף.
הגישה המומלצת היא להגביל את המשקאות בביתכם למים בלבד (או סודה), חלב דל שומן (לילדים מגיל שנתיים ומעלה).
היו יצירתיים
יש להניח כי המראה האידיאלי של ארוחה בריאה ומזינה בעינכם כזאת הכוללת חזה עוף בגריל, דגים, סלט והרבה ירקות מאודים/מבושלים. אולם הסיכוי שילדיכם יאכל ארוחה כזאת היא נמוכה למדי…אם ברצונכם לשכנע את הילדים לאכול מזון בריא עליכם להיות קצת יותר יצירתיים במטבח… לפניכם כמה רעיונות שעשויים לסייע לכם:
– הגישו בשרים עם רוטב כמו רוטב איטלקי דל שומן, רוטב לימון ועוד.
– חתכו את הירקות החיים לרצועות דקות והכינו מטבל. גם את הפירות ניתן לחתוך ולטבול אותם ביוגורט מתוק ל שומן.
– חתכו את הפירות והירקות לצורות שונות בעזרת חותכן עוגיות. ירקות המתאימים במיוחד הם: פלפלים בכל הצבעים, מלפפון, תפוח עץ, מילון ואגס. ליצירתיים מבינכם אפשר ללכת צעד אחד קדימה וליצור מהירקות דמויות שונות.
– ערבבו ירקות קצוצים דק או מגוררים לתערובת קציצות, מרקים, רטבים, תבשילי קדירה ועוד (קישואים וגזרים מתאימים ביותר).