[ad#סלמונלה]
מהי סלמונלה? מהם הסימנים לסלמונלוזיס? האם לסלמונלוזיס יש השפעות לאורך זמן? כיצד נדבקים מסלמונלה? מאילו מזונות יש להישמר במיוחד? כיצד ניתן להימנע מהידבקות בסלמונלה?
מהי סלמונלה?
חיידק הסלמונלה הוא החיידק העיקרי הגורם למחלות שמקורן במזון. חיידקים מיקרוסקופיים אלו עוברים מצואת בני אדם ובעלי חיים לבני אדם או לבעלי חיים. משפחת חיידקי הסלמונלה מונה כ-2,300 סוגים, החיידקים נושאים תא אחד בלבד וניתן לראות אותם רק באמצעות מיקרוסקופ. סלמונלה שאינה מזיקה לבעלי חיים עלולה להזיק לבני אדם, ולהיפך. סלמונלה במזון אינה משפיעה על מראהו, ריחו וטעמו. החיידק חי במעי של בעלי חיים ובני אדם. סלמונלוזיס היא כינוי לזיהום שנגרם על ידי חיידק הסלמונלה.
מהם הסימנים לסלמונלוזיס?
מרבית האנשים הלוקים בסלמונלוזיס לוקים בתסמינים הבאים כ-72-8 שעות לאחר אכילת המזון הנגוע: שלשול, כאבי בטן וחום. סימנים נוספים שעלולים להופיע הם צמרמורות, כאבי ראש, בחילה והקאות. הסימנים נעלמים בדרך כלל בתוך 4-7 ימים. רבים מהאנשים החולים בסלמונלוזיס מחלימים בעצמם ואינם נזקקים לטיפול רפואי. עם זאת, הדבקות בסלמונלה עלולה לסכן חיים בעיקר בקרב תינוקות, ילדים קטנים, נשים בהיריון ואנשים מבוגרים שלהם מערכת חיסונית חלשה (כמו חולים בסוכרת, סרטן, חולים שעברו השתלה או החולים באיידס).
האם לסלמונלוזיס יש השפעות לאורך זמן?
אנשים הסובלים משלשולים בדרך כלל מחלימים מהר, למרות שייתכן שתידרש תקופה של מספר חודשים עד שמערכת העיכול שלהם תשתקם. מספר קטן של החולים בסלמונלוזיס עלולים לסבול מכאבי פרקים וקשיים במתן שתן – סימנים המכונים תסמונת רייטר. הסימנים עלולים להימשך חודשים עד שנים ולהוביל לדלקת פרקים כרונית קשה לטיפול.
כיצד נדבקים בסלמונלה?
חיידק הסלמונלה חי במעי של בני אדם ובעלי חיים, כולל ציפורים. הסלמונלה מועברת לבני אדם בעיקר על ידי מזון מזוהם בצואת בעלי חיים. סלמונלה בבשר בקר ועוף נא יכולה להתקיים כל עוד הבשר והעוף לא בושלו כהלכה. סלמונלה עלולה לגרום לסלמונלוזיס גם בעקיפין, כמו למשל כאשר מיצי בשר נא מתערבבים במזון אחר. המזון עלול גם להזדהם ע"י אדם הנגוע בסלמונלה. סלמונלה עלולה להימצא גם בחיות הבית, בעיקר אלו הסובלים משלשולים. משפחת הזוחלים במיוחד משמשים חממה לחיידקי הסלמונלה. יש לרחוץ ידיים היטב לאחר מגע עם זוחלים, אפילו אם הם נראים בריאים.
מאילו מזונות יש להישמר במיוחד?
מזונות שמקורם בבעלי חיים ולא עברו תהליך עיבוד ובישול כמו: בשר, עוף, חלב ומוצריו, ביצים ודגים. ישנם כמה פירות וירקות שעלולים גם הם להיות נגועים בסלמונלה. החיידק במוצרים מן החי נהרס בבישול מתאים, ובירקות ופירות שטופים היטב.
כיצד ניתן להימנע מהדבקות בסלמונלה?
– רחיצה תכופה של הידיים והמשטחים. יש לרחוץ את הידיים במשך 20 שניות לפני ואחרי מגע עם מזון, החלפת חיתולים ומגע עם בעלי חיים.
– לפני ואחרי הכנת המזון רחצו במים וסבון את הסכו"ם, משטח החיתוך והשיש.
– מומלץ להשתמש בנייר סופג לניקוי המשטחים. אפשר גם להשתמש במגבת בד ולרחוץ אותה במים חמים לעיתים תכופות במכונת הכביסה.
הפרדה
– הפרידו בין הבשר, העוף והדגים ובין מוצרי מזון אחרים בסל הקניות ובמקרר.
– במידת האפשר, השתמשו במשטח חיתוך נפרד לבשר, לעוף ולדגים.
– אין להניח מזון מבושל על צלחת שבה הונחו קודם לכן בשר, עוף ודגים לא מבושלים.
בישול: בישול בטמפרטורות מתאימות
מומלץ להשתמש במודד חום המיועד למזון על מנת לבדוק את הטמפרטורה הפנימית של בשר, עוף וקציצות לוודא שאכן הגיעו לטמפרטורה המתאימה להשמדת החיידקים.
– בשר בקר ועגל – 63 מעלות צלסיוס.
– בשר בקר, כבש, עגל טחון – 70 מעלות צלסיוס.
– מאכלי קדירה ומאכלים המכילים ביצים – 70 מעלות צלסיוס.
– עוף – 74 מעלות צלסיוס.
– דגים – 63 מעלות צלסיוס.
– כאשר מחממים שוב את הבשרים יש להביא לרתיחה את הרוטב או המרק.
קירור
שאריות מזון מוכן יש לקרר או להקפיא בתוך שעתיים מאכילתם (או בתוך שעה אם הטמפרטורה של המזון הייתה מעל 30 מעלות צלסיוס)
– על טמפרטורת המקפיא להיות 18- מעלות צלסיוס ומטה ועל טמפרטורת המקרר 4 מעלות צלסיוס ומטה.
– יש להפשיר מזון בתוך כלי מים במקרר, או במיקרוגל. אין להפשיר מזון בטמפרטורת החדר. את המזונות שהופשרו במקרר יש לבשל לפני החזרתם למקרר.
– אם המזון מושרה בתחמיץ, או במרינדה, יש להכניסו למקרר.
– אם נותרה כמות גדולה של שאריות, יש לחלק אותם למיכלים שטוחים כדי לאפשר קירור מהיר.
– הימנעו מלמלא מידי את המקרר – על האוויר הקר לנוע בחופשיות כדי לשמור על בטיחות המזון.