סוכרת מסוג 2 היא אגרסיבית יותר בילדים בהשוואה למבוגרים, והסימנים לסיבוכים חמורים מופיעים שנים ספורות לאחר האבחנה. כך על פי תוצאות מחקר שיתפרסם ב-23 במאי 2013 במהדורה המקוונת של הירחון Diabetes Care.
סוכרת מסוג 2 מאופיינת ברמות גבוהות של סוכר בדם, כתוצאה מייצור או ניצול מופחת של אינסולין. אינסולין הוא הורמון שלו תפקיד חיוני בהפיכת המזון לאנרגיה. עודף משקל הוא הסיכון המשמעותי ביותר לסוכרת מסוג 2. בארצות הברית מספר הילדים הסובלים מסוכרת מסוג 2 (שבד"כ מאובחנת בסביבות גיל 40), הוא משמעותי ובמגמת עלייה.
במחקר השתתפו 700 ילדים החולים בסוכרת מסוג 2, בגילאים 10-17. כל הילדים סבלו מעודף משקל. הילדים קיבלו הסברים והדרכה לטיפול בסוכרת וכן אחד משלושת הטיפולים הבאים:
- התרופה מטפורמין (metformin)
- התרופה מטפורמין ושינוי משמעותי באורח החיים
- התרופות מטפורמין ואוונדיה (Avandia)
חלק מתוצאות המחקר העיקריות:
- בתחילת המחקר סבלו 12% מהילדים מיתר-לחץ-דם ולאחר 4 שנים סבלו 34% מהילדים מיתר-לחץ-דם. הסיכון היה מוגבר יותר בזכרים ובאלו ששקלו יותר.
- הסימנים הראשונים למחלה כלייתית היו גבוהים כמעט פי 3 בהשוואה להתחלה – 6.3% לעומת כ-17%.
- קצב ההרס של תאי הבטא בלבלב (תאים המייצרים אינסולין) היה גבוה פי 4 בהשוואה למבוגרים.
- מטפורמין ואוונדיה שיפרו את הרגישות לאינסולין. למטפורמין בתוספת שינויים באורח החיים לא הייתה כל השפעה ולאלו שנטלו מטפורמין בלבד, הייתה הפחתה ברגישות לאינסולין. במבוגרים נטילת מטפורמין בלבד בד"כ מעלה את הרגישות לאינסולין.
- במשך שלוש שנים מספר הצעירים שנטלו תרופות להורדת הכולסטרול "הרע" (LDL-כולסטרול) עלה מ-4.5% ל-10%.
לטענת מחברי המחקר אם הסוכרת תמשיך להתקדם בקצב כה מהיר, אנו עלולים לראות את סיבוכי הסוכרת, כמו יתר-לחץ-דם ומחלות כליה, בגילאים צעירים הרבה יותר מאלו שראינו בעבר. יש צורך דחוף בנקיטת צעדים למניעת סוכרת מסוג 2 בילדים. עלינו להתמקד ביצירת הרגלים בריאים – אכילה בריאה ופעילות גופנית – במקום לנסות לטפל במיגור ההרגלים רעים.