חמצת קטוטית סוכרתית היא סיבוך חמור של מחלות הסוכרת הנובע מייצור כמות גדולה של חומצות הנקראות קטונים.
תופעה זו מתרחשת כאשר הגוף אינו מסוגל לייצר אינסולין בכמות מספקת. לאינסולין תפקיד מרכזי בסיוע לסוכר (גלוקוז) – מקור אנרגיה מרכזי הדרוש לתפקוד השרירים ורקמות נוספות בגוף – להיכנס לתאי הגוף. כאשר אין מספיק אינסולין, הגוף מתחיל לפרק שומן כמקור חילופי לאנרגיה. בתהליך הפירוק מצטברות חומצות הנקראות קטונים שבסופו של דבר גורמות לחמצת קטוטית סוכרתית.
התסמינים האופייניים לחמצת קטוטית סוכרתית
תסמיני החמצת הסוכרתית נוטים להתפתח במהירות, לעיתים אף תוך 24 שעות. סימנים אלו אף יכולים להעיד על מחלת סוכרת. הסימנים כוללים:
- צמא מוגבר
- הטלת שתן תכופה
- בחילות והקאות
- כאבי בטן
- חולשה
- קוצר נשימה
- נשימה בעלת ריח חמצמץ
- בלבול
סימנים נוספים שהם ייחודיים לחמצת קטוטית סוכרתית ניתן לאתר באמצעות בדיקות דם ושתן והם כוללים: - רמות גבוהות של סוכר בדם (היפרגליקמיה)
- רמות גבוהות של קטונים בשתן
מתי יש לפנות לקבלת טיפול רפואי?
במצבים של מתח, מחלה או פגיעה, מומלץ לבדוק את רמות הסוכר בדם לעתים תכופות יותר .
יש לפנות בתכיפות לרופא מטפל במקרים הבאים:
- הקאות
- קשיים באכילה ובשתיית נוזלים
- רמות סוכר גבוהות מטווח היעד
- רמת בינונית או גבוהה של קטונים בשתן
- סימנים מרובים של חמצת קטוטית (מפורטים בסעיף הקודם)
יש לפנות לטיפול חירום במצבים הבאים:
- רמת הסוכר בדם גבוהה או שווה באופן עקבי ל-300 מ"ג/ד"ל
- נוכחות קטונים בשתן
- סימנים מרובים של חמצת קטוטית סוכרתית (מפורטים בסעיף הקודם).חשוב לדעת, חמצת קטוטית סוכרתית שאינה מטופלת עלולה להיות קטלנית.
הגורמים לחמצת קטוטית סוכרתית
סוכר הוא מקור האנרגיה העיקרי לרקמות השריר ולרקמות אחרות בגוף. במצב תקין, אינסולין מסייע לסוכר להיכנס לתאי הגוף. במקרה שכמות האינסולין בגוף אינה מספקת, הגוף לא יכול לנצל כראוי את הסוכר להפקת אנרגיה. מצב זה מוביל לשחרור הורמונים הגורמים לפירוק שומנים, המשמשים כתחליף לאספקת אנרגיה. בתהליך הפירוק נוצרות חומצות רעילות המכונות קטונים. קטונים אלו מצטברים בדם ומופרשים בסופו של דבר בשתן.
חמצת קטוטית סוכרתית מתפרצת בד"כ במצבים הבאים:
- מחלה. דלקת, או מחלות אחרות, גורמןת לעלייה ברמות הורמונים מסוימים, כמו אדרנלין או קורטיזול. הורמונים אלו פועלים נגד אינסולין ולעיתים גורמים להתפרצות של חמצת סוכרתית. מחלות כמו דלקת בדרכי השתן ודלקת ריאות ידועות כגורמים שכיחים להתפרצות התסמינים.
- טיפול בעייתי באינסולין. טיפולי אינסולין לקויים עלולים להשאיר את רמות האינסולין נמוכות מדי העלולות לגרום להופעה של חמצת סוכרתית.
גורמים אפשריים נוספים לחמצת סוכרתית מטבולית כוללים: - מתח
- טראומה פיזית או נפשית
- חום גבוה
- ניתוח
- אלכוהול, או שימוש בסמים, בעיקר קוקאין
סיכון מוגבר קיים במקרים הבאים:
- סוכרת מסוג 1
- גיל נמוך מ-19 שנים
- דילוג על מינוני אינסולין נדרשים
סיבוכים אפשריים
אדם הסובל מחמצת מטבולית סוכרתית מטופל בד"כ בנוזלים, אלקטרוליטים – כמו נתרן, אשלגן וכלור – ובאינסולין. הסיבוכים השכיחים בחמצת מטבולית נובעים דווקא מטיפול מציל חיים זה.
סיבוכים אפשריים הנובעים מהטיפול כוללים:
- רמה נמוכה של סוכר בדם (היפוגליקמיה). אינסולין מאפשר לסוכר להיכנס לתאים, תהליך הגורם לירידה ברמת הסוכר בדם. במקרה של ירידה מהירה מידי עלול להיווצר מצב בו הסוכר בדם נמוך מידי.
- רמה נמוכה של אשלגן בדם (היפוקלמיה). הטיפול בנוזלים ובאינסולין עלול לגרום לירידה ברמות האשלגן בדם. רמה נמוכה מידי של אשלגן עלולה לפגוע בתפקוד הלב, השרירים ומערכת העצבים.
- נפיחות במוח (בצקת מוחית). טיפול מהיר מידי עלול לגרום להצטברות נוזלים במוח. סיבוך זה שכיח יותר בילדים, בעיקר באלו שאובחנו לאחרונה.
מניעה
- מחויבות לטיפול בסוכרת. אורח חיים הכולל אכילה בריאה ופעילות גופנית. ליטול כדורים, או אינסולין, לפי הנחיות הרופא המטפל.
- מעקב אחר רמות הסוכר בדם. ייתכן שתידרשו לבדוק את רמות הסוכר בדם לפחות 3-4 פעמים ביום – ובמקרה של מחלה או לחץ, אף למעלה מזה.
- התאמת מינון האינסולין לפי הצורך. יש להיוועץ עם הרופא המטפל על התאמת המינונים לרמות הסוכר בדם, להרגלי האכילה, לרמת הפעילות הגופנית, ולמצבים של חולי ומתח.
- בדיקת קטונים בשתן. במקרים של מחלה או מתח מומלץ לבצע בדיקת שתן לאבחון קטונים.
- להיות מוכן לפעול במהירות. במקרה של חשד בחמצת קטוטית סוכרתית – רמת סוכר גבוהה בדם ואבחון קטונים בשתן – יש לפנות מידית לקבלת טיפול רפואי.