ייבוש פירות בשמש היא שיטה עתיקת יומין לשמירה על זמינותם וערכם התזונתי לאורך זמן. כיום שיטה זו כמעט ונעלמה כליל ואת מקומה תופסות שיטות הייבוש התעשיות. שיטות אלו משתמשות בכימיקלים ובסוכרים כדי לשוות לפירות מראה בהיר ומבריק, לשפר את טעמו ולשמרו לאורך זמן.
ריכוז סוכרים גבוה
בתהליך הייבוש של הפרי מאבדים הפירות את רוב משקלים – כמות הנוזלים בהם מופחתת בכ-65%. כתוצאה מכך ריכוז הפחמימות (סוכרים) גדל. ריכוז הסוכר בפירות יבשים גבוהה בהרבה בהשוואה לריכוזו בפירות טריים ולפיכך הם גם עתירי קלוריות: כמות הקלוריות במאה גרם פרי מיובש גדולה פי שישה בערך בהשוואה לכמות בפרי הטרי.
חומרים כימיים בהם משתמשים בייבוש פירות תעשייתי
גופרית דו חמצנית SO2 – מוסיפים אותה כדי לשמר את הצבע הבהיר של הפרי (מצוי בעיקר בפירות יבשים בהירים כמו משמשים, צימוקים, בננה, תפוחי עץ). חומצה זו עלולה לגרום לבעיות באנשים הסובלים מקשיי נשימה, אסטמה ותופעות אלרגיות שונות.
התקן הישראלי מציין את תכולת ה-SO2 המרבית המותרת בפירות יבשים:
2000 מ"ג לק"ג – משמשים, אפרסקים, ענבים, שזיפים, תאנים.
1000 מ"ג לק"ג – בננות
600 מ"ג לק"ג – תפוחי עץ ואגסים
500 מ"ג לק"ג – כל שאר הפירות היבשים
שמן פרפין – משמש לזיגוג ולהברקת הפרי. פרפין הוא חומר משלשל הפוגע בספיגת השומנים בגוף ולכן גם בספיגת הויטמינים המסיסים בשומן (A,E,D,K). מחקרים מספר אף הראו קשר בין צריכת שמן פרפין לסיכון מוגבר לסרטן במערכת העיכול.
פגיעה בערך התזונתי של הפרי
כתוצאה מתהליך הייבוש ויטמין C וויטמין A שהיו בפרי הטרי נהרסים כמעט לחלוטין.
תוספת סוכר
נוסף לתכולת הסוכרים הגבוהה שקיימת ממילא בפרי המיובש, הייצרנים מגדילים לעשות ומוסיפים סוכר לאחדים מהפירות: לפפאיה ולבננה לדוגמא מוסיפים סוכר וכתוצאה מכך ערכם הקלורי מגיע לכ-400 קלוריות ל-100 גרם, לעומת 250 קלוריות בפרי הטרי.
ייבוש אורגני של פירות
פירות אורגניים גדלים ללא שימוש בדשנים וחומרי הדברה. גם בפירות אורגניים מיובשים חל איסור על השימוש בחומרים אלו ולכן אכילתם אינה גורמת נזק לגוף גורמים נזק לגוף. עם זאת, לפירות אורגניים מיובשים שני חסרונות עיקריים:
- חיי מדף קצרים.
- צבע לא מושך – צבעם של פירות אורגניים מיובשים כהה יותר בהשוואה לפירות המיובשים הנפוצים בשוק.
באילו פירות יבשים לבחור ומאלו להימנע
- מומלץ לרכוש את הפירות היבשים באריזה עם פירוט המרכיבים.
- אם בחרתם לרכוש את הפירות בתפזורת, לוודא כי בקרבתם נמצאת האריזה המקורית.
- לא לרכוש פרי יבש אם הוא בעל ריח רע, מעופש, נוקשה, מזוגג או בעל ריח ומרקם שאינם מאפיינים את הפרי המקורי.
- בקניית פירות מיובשים – העדיפו תמיד את הפירות האורגניים (למרות מחירם הגבוה יותר…).