מזון בטוח (הגיינה במזון)

מזון בטוח (הגיינה במזון)

[ad#בטיחות והיגיינה במזון]

מידי יום מיליוני איש ברחבי העולם סובלים ממחלות הקשורות למזון שאכלו, ברוב המקרים הם אפילו אינם יודעים על כך. את המחלות הנגרמות מחוסר נקיטת אמצעי זהירות ניתן בדרך כלל למנוע.
לפניכם מספר הנחיות למניעת מחלות הקשורות בבטיחות במזון:

 אוכל חם – להשתדל להגיש מייד. אין להשאיר אוכל חם יותר משעתיים בחוץ (בטמפרטורת החדר). בזמן זה עלולים להתפתח חיידקים שיזהמו את המזון. אם מחליטים לקרר את האוכל – יש להכניס אותו למקרר מהר ככל האפשר (עדיף בטמפרטורה של מתחת ל-50 מעלות צלזיוס).

 אוכל קר – לשמור בקירור. מוצרי חלב ומוצרים קפואים לשמור במקרר או במקפיא.

 לרחוץ ידיים היטב במים חמים וסבון לפני ואחרי האכילה וההליכה לשירותים. החיידקים נמצאים בידיים באופן טבעי, אם נעביר אותם למזון הם עלולים להתרבות ולזהם את המזון. מצד שני, גם המזונות, בעיקר אלו שלא בושלו, מכילים חיידקים. החיידקים עלולים לעבור מן המזון לפה או לזהם מזונות אחרים.

 להפריד בין בשר, עוף ודגים לא מבושלים לבין מזון אחר.  אם חותכים את הבשר, העוף או הדגים על מגש חיתוך – אין להשתמש בו לחיתוך מזונות אחרים. בבשרים נמצאים חיידקים העלולים לזהם מזונות אחרים (החיידקים שבבשרים נהרסים בבישול).

 הפשרת המזון. אסור להפשיר בשר, עוף או דגים על המשטח במטבח. הדרך הנכונה להפשיר בשרים ודגים היא במקרר או במיקרו.

 לרחוץ היטב פירות וירקות. פירות וירקות שאינם מבושלים עלולים להכיל חיידקים. אמנם בדרך כלל חיידקים אלו אינם מזיקים אבל מומלץ, ליתר ביטחון, לרחוץ אותם במברשת מתחת למים זורמים.

 לשמור את הביצים במקרר ואף פעם לא לאכול ביצים שלא בושלו. חלמוני ביצה (החלק הצהוב) עלולים להכיל חיידק הקרוי סלמונלה. אם משאירים ביצה בטמפרטורת החדר זמן רב חיידקי הסלמונלה עלולים להתפתח ולהתרבות. מסיבה זו ממליצים לקרר את הביצים במקרר. כדי למנוע את המצאות הסלמונלה מומלץ לבשל את הביצים היטב לפני האכילה. וכמובן – לא לאכול מוצרים המכילים חלמוני ביצים שלא עברו בישול.

 לבשל היטב את המזון בעיקר בשר בקר, עוף ודגים.  בשרים עלולים להכיל חיידקי אי קולי שעלולים לגרום לזיהום.  בבשרים טחונים (המבורגרים, קבב קציצות) יש לוודא שהחלק הפנימי עבר בישול מלא והוא אינו בצבע ורוד/אדום, או שמדחום המוכנס לתוכו מראה על טמפרטורה של לפחות 70 מעלות צלסיוז.
 אם יש לך ספק – זרוק לפח! לעולם אל תאכל מזון שיש לך חשד שהוא מזוהם. אם יש לך ספקות האם המזון בטוח או מסוכן לאכילה – מוטב שתוותר על אכילתו.



איך שומרים על בטיחות במזון ב…פיקניק?
גם כאן יש להקפיד על שלושה כללים עיקריים: מזון קר – בקירור, מזון חם – בחימום, ושמירה על ניקיון המזון והידיים.
 מזון קר יש לאחסן בטמפרטורה בין  1- ל-4 מעלות צלזיוס ומזון חםבטמפרטורה מעל 60 מעלות צלזיוס. הטווח שביניהם הוא הטווח שבו גדלים החיידקים.
 קציצות בשר יש להכין בבית ולהקפיא, כך שיישארו מתחת ל-4 מעלות צלזיוס לפני שיונחו על הגריל. אם לוקחים בשר לא מבושל באותה צידנית בה מאוחסנים גם המאכלים האחרים, יש לוודא שהבשר אטום היטב ומונח בתחתית הצידנית, מתחת למזונות האחרים.
 להימנע מהעברת זיהום מבשר חי לבשר שבושל. יש לטפל בבשר החי (קרש חיתוך וסכין נפרדת) בנפרד מבשר מבושל ומזונות אחרים.
 מומלץ להשתמש במד חום של בשר כאשר צולים אותו על האש. יש להשתמש במד חום כדי לבדוקאת מרכז ההמבורגר או את החלק העבה ביותר של חלקי העוף. המבורגרים צריכים להיות מבושלים בטמפרטורה פנימית של לפחות 71 מעלות צלזיוס, והעופות בטמפרטורה של 74 מעלות צלזיוס לפחות.
 לא להשאיר המבורגרים שבושלו בחוץ על שולחן הפיקניק, משום שהם עלולים להתקרר במהרה ולהגיע לטווח הטמפרטורה המושלם לצמיחה והתרבות חיידקים. במקום זאת, יש להכין אותם קרוב מאד למועד האכילה.
 צידניות נוספות וגושי קרח – המחזיקים מעמד זמן רב יותר מקוביות קרח קטנות – יכוליםלעזור לשמור על המזון שהבאתם לפיקניק כשהוא מקורר.
 לשטוף יידיים לפני ואחרי האכילה או ההתעסקות במזון. אם אין מים בסביבה, יש להשתמש במגבוני נייר חד-פעמיים.

 

שתפו, עקבו אחרינו וסמנו לייק:
Follow by Email
WhatsApp