סלמונלה

סלמונלה

[ad#סלמונלה]

איך למנוע הידבקות מסלמונלה?  האם יש לי סלמונלה?  כיצד מטפלים בסלמונלה?

מהי סלמונלה?
הסלמונלה הוא חיידק שעלול להגיע לקיבה או למעיים ולגרום לכאבי בטן, עוויתות בבטן, בחילות, הקאות ושלשולים. ישנם מינים רבים של סלמונלה וכולם עלולים להזיק לאדם.
חיידקי הסלמונלה יכולים להימצא באדמה, במים, במזונות לא מבושלים ובצואה של בעלי חיים מסוימים (כמו למשל צבים וזוחלים). אם ברשותך בעל חיים מקבוצה זו (צב, לטאה או אולי נחש…) וצואת החיה הייתה נגועה בחיידק, אם תיגע בה אתה עלול להידבק.
אפשר להידבק מסלמונלה גם אם אוכלים מזון שלא בישלו אותו כהלכה.  סלמונלה עלולה להימצא במזונות לא מבושלים שהיו במגע עם צואת בעלי חיים לדוגמא, ביצים, חלב, עוף, הודו או בשר בקר.  אם לא בישלו את המזונות בישול מלא –  חיידקי הסלמונלה יישארו במזון והם עלולים להדביק את מי שאוכל מן המזון.
מי שנדבק בחיידק הסלמונלה יש לו גם חיידקי סלמונלה בצואה – מי שלא נוטל ידיים לאחר שהיה בשירותים, ולאחר מכן נוגע במזון, עלול להדביק אנשים אחרים בחיידק.

איך למנוע הידבקות בסלמונלה?
כיוון שחיידקי הסלמונלה נמצאים בצואה – מומלץ ביותר לרחוץ ידיים במים חמים וסבון לאחר כל יציאה.

יש להקפיד על רחיצת ידיים במיוחד במצבים הבאים:
– מיד לאחר שנגעת בבעל חיים (בעיקר זוחלים או תרנגולים)
– אחרי יציאה לשירותים
– לפני הכנה והתעסקות באוכל
– לפני כל ארוחה או חטיף
נראה כאילו צריך לרחוץ ידיים הרבה מידי פעמים ביום! זה אולי נראה כך, אבל שווה את המאמץ – על ידי רחיצת הידיים תמנע אפשרות שאיזו סלמונלה תגרום לך נזק…
דרך נוספת למנוע סלמונלה היא להימנע מאכילת מזון לא מבושל מספיק – כמו ביצה או בשרים. ביצה צריכה להתבשל עד שהחלקים בה לא יהיו נוזליים ובשרים צריכים להתבשל (או להיטגן) עד שלא נראה בהם עוד צבע ורוד או אדום, גם בחלק הפנימי שלהם.  פירות וירקות הם מאכלים נהדרים – רק שיש לרחוץ אותם היטב לפני האכילה.

האם יש לי סלמונלה?
אלו הסימנים שעלולים להעיד על סלמונלה:
– בחילה
– הקאה
– כאבי בטן חזקים
– שלשולים, אפשר שיהיו גם דמיים
סלמונלה עלולה גם לגרום לחום וכאבי ראש. חשוב לזכור שהסימנים האלו גם אופייניים למחלות אחרות, כך שכדאי להיוועץ ברופא כדי לדעת אם אכן נדבקת בסלמונלה.

כיצד מטפלים בסלמונלה?
הרופא וודאי ישאל אותך שאלות כמו: מה אכלת לאחרונה? יתכן שהרופא ישלח אותך לבדיקת צואה לוודא האם יש בה חיידקי סלמונלה.
אם ילד בריא נדבק בסלמונלה, יש להניח שהרופא לא ירשום תרופות או טיפול מיוחד. לרוב המחלה נמשכת עד שבוע ולאחר מכן הילד חוזר להרגיש טוב. אם הסימנים נעשים חמורים יותר, הרופא עשוי להמליץ על בדיקות נוספות כדי להחליט על התרופה הטובה ביותר.  במקרים נדירים הסלמונלה עלולה להיכנס למחזור הדם או למקום אחר בגוף. במקרים אלו יש לתת תרופות אנטיביוטיות. על מנת לתת את האנטיביוטיקה בצורה מהירה יותר דרך הוריד יש לעיתים צורך באשפוז בבית החולים.

שתפו, עקבו אחרינו וסמנו לייק:
Follow by Email
WhatsApp